A cukor – sokszor rejtve – rengeteg ételben, italban ott van a reggeli kávétól kezdve a salátaöntetektől a gabonapelyhekig. Jelenleg a túlzásba vitt cukorfogyasztást a legnagyobb egészségügyi kockázatként emlegetik, az emberek nagy része pedig jóval többet fogyaszt az ajánlott napi mennyiségnél.
A cukorbevitel csökkentésének éppen ezért nagyon sok egészségügyi előnye van. Segít például csökkenteni a vérnyomást, így megelőzhetők a keringési rendellenességek. Ha kevesebb cukrot eszünk, a koleszterinszintünk is alacsonyabb lesz, ezért a szívbetegségek kialakulásának esélye is csökken. Ezek az előnyös hatások már egy olyan egyszerű változtatással is elérhetők, ha például elhagyjuk a cukros üdítőket, gyümölcsleveket.
Ha kevesebb cukrot viszünk be, az a fogaink épségének megőrzése mellett mellett az agyműködésünknek is jót tesz – kutatások kimutatták, hogy a túlzásba vitt cukorfogyasztás befolyásolja a kognitív képességeket, és csökkenti azoknak a fehérjéknek a termelődését, amik a memória működéséért felelősek. Egy alacsonyabb cukortartalmú diéta segítségünkre lehet abban is, hogy megelőzzük a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását, sőt, még a depresszióét is.
Ha szebb, egészségesebb bőrt és kevesebb ráncot szeretnénk, akkor is együnk kevesebb cukrot – így biztosak lehetünk benne, hogy a szervezetünk megfelelő mennyiségű elasztint és kollagént tud termelni, ami elengedhetetlen a bőr feszességéhez, ráadásul kevesebb lesz a pattanásunk, mitesszerünk is.
http://greatist.com/eat/reasons-to-cut-back-on-sugar
Forrás: hazipatika.com
10 hozzászólás
Zsófia Ajtay liked this on Facebook.
Nándorné Csilla Wawra liked this on Facebook.
Niki Wirth Zsuzsi liked this on Facebook.
és ha nem eszünk semennyi cukrot az árt??????
Christine Sultan liked this on Facebook.
István Matucza liked this on Facebook.
Szabó Teréz liked this on Facebook.
Szilárd Ajtay liked this on Facebook.
Józsefné Szabó liked this on Facebook.
Gabriella Kovács liked this on Facebook.