Vannak olyan ételek, amelyek jótékony betegségmegelőző hatása kiemelkedő. Érdemes kihasználni ezek egészségmegtartó jellegét, mert így az életmódváltás és a mozgás mellett az étkezés áthangolásával is sokat tehet önmagáért.
A halálesetek leggyakoribb okozói ma is a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és rosszul, vagy nem kezelt diabétesz. Ahhoz, hogy a három legrettegettebb civilizációs kórt megelőzzük, iktasson be olyan ennivalókat az étrendjébe, amelyek bizonyítottan segítenek a betegségek megelőzésében.
Brokkoli:
A brokkolit egészségmegőrző növénynek is szokták hívni a táplálkozástudósok. A keresztesvirágú zöldségeknek bizonyított szívvédő és rákellenes hatása van, de a brokkoliban található legnagyobb mennyiségben a szulforafán, ami erősíti a szervezetben található enzimeket, és tisztítja a szervezetet a rákot okozó vegyi anyagoktól. A brokkoli kemopreventív hatását állatkísérletek már alátámasztották. A zöldség erős immunerősítő is egyben, a benne található fitovegyületek a hormonháztartást is normalizálják. Ezen felül segít helyrehozni a diabétesz által roncsolt érfalak állapotát is. A brokkoli hatékonynak bizonyult a tüdő-, máj-, gyomorrák elleni küzdelemben is.
Bogyós gyümölcsök:
A ribizli, áfonya, szeder, málna, eper, homoktövis, berkenye – elsősorban élénk színükkel hívják fel a figyelmet arra, hogy mennyire egészségesek. Tele vannak antioxidánssal, de ami még fontosabb, hogy rákellenes fitotápanyag is van bennük. A piros bogyós gyümölcsökben megtalálható egy speciális növényi vegyi anyag, az antocián. Ez az anyag amellett, hogy a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is segíthet, és védi a szívet, akadályozza a sejtek rákosodásra való hajlamát. Leginkább a vastagbél-, száj- és bőrrák esetén hatékony. Mindemellett ezeknek a gyümölcsöknek a szénhidráttartalma is kicsi, de vitaminokban, ásványi sókban, élelmi rostokban gazdagok, tehát jól beilleszthetőek diétába is.
Dió:
A dióban – és ezzel együtt a legtöbb csonthéjas magban, például mogyoró, mandula – nagyon sok vitamin és ásványi anyag van. Ha csak egy marékkal fogyasztunk a dióból, csökkenti a koleszterinszintet, és gyulladás ellen is hatékony. Ezen kívül fitoszterol van benne, ami blokkolja a sejtburjánzást. Mell- és prosztatarák esetén az orvosok a dió rendszeres fogyasztását javasolják. A magvakban található omega-3 zsírsavak a szívnek és az agynak egyaránt hasznosak, és csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. A dió glikémiás indexe alacsony, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.
Narancs:
A narancs jelentősen csökkenti a betegségek kialakulásának esélyét – már csak óriási C-vitamin-tartalma miatt is. Ezért is van fokozott sejtvédő hatása, és a szabad gyököket is aktívan semlegesíti. Ez pedig kulcsfontosságú a rák és a szívbetegségek megelőzésében. A narancs, mint az egyik legfontosabb citrusféle, limonoidtartalommal is rendelkezik. Ez az anyag felveszi a harcot az olyan daganatos elváltozásokkal, mint a bőr-, a mell- és a vastagbélrák. A narancsban található rostok és antioxidánsok csökkentik a koleszterinszintet is. Ezen kívül a déligyümölcs tele van káliummal, ez az ásványi anyag pedig segíti a szívműködést.
Forrás: Femina
12 hozzászólás
Eszter Kövy liked this on Facebook.
Gabriella Kovács liked this on Facebook.
Károly Mihalecz liked this on Facebook.
Piroska Kovács liked this on Facebook.
Maja Horváth liked this on Facebook.
Tímea Jencsik liked this on Facebook.
Lászlóné Mária Taksonyi liked this on Facebook.
Zsolt Pécz liked this on Facebook.
Kovács Julianna liked this on Facebook.
Mária Wolfné Ludvig Mária liked this on Facebook.
Gschwindt András liked this on Facebook.
Christine Sultan liked this on Facebook.