Brit szakemberek szerint a csokoládéfogyasztás a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenését eredményezheti. Kutatásuk azonban nem állapított meg közvetlen kapcsolatot a kakaó és az artériák egészsége között – olvasható a hirado.hu-n.
Korábban számos tanulmány talált összefüggést a fekete csokoládé fogyasztása és a szív- és érrendszer jobb állapota között, ám világos ok-okozati összefüggést nem tártak még fel. A Heart című brit kardiológiai folyóirat online kiadásában megjelent újabb tanulmányban az Aberdeeni Egyetem kutatói mintegy 25 ezer norfolki nőnél és férfinál vizsgálták meg a csokievés és a szívbetegség közötti kapcsolatot, ezután átlagosan egy évtizeden át kísérték őket figyelemmel.
Összefüggésbe hozták a fogyasztott csokoládé mennyiségét, amelyről a résztvevők maguk számoltak be, valamint a koleszterinszintet, a szívroham és az agyi érkatasztrófák előfordulását. Eredményeik alapján statisztikailag azok között fordult elő a legkisebb arányban szívbetegség, akik – bevallásuk szerint – a legtöbb csokoládét ették.
„A tanulmány szerint a jelentős csokoládéfogyasztás, amely akár napi 100 gramm fölé is emelkedhet, összefüggést mutat a szívkoszorúerek és az agyi erek betegségeivel” – írták a kutatók.
14 hozzászólás
Mária Wolfné Ludvig Mária liked this on Facebook.
Józsa Emese liked this on Facebook.
Klaudia Kövy liked this on Facebook.
Klári Bükiné Rajnai liked this on Facebook.
István Matucza liked this on Facebook.
Lászlóné Mária Taksonyi liked this on Facebook.
én minidg mondtam :))))
Lilla Pakuts liked this on Facebook.
Tímea Jencsik liked this on Facebook.
Vilma Bábel liked this on Facebook.
Balyalya Imre liked this on Facebook.
Erno Mihaly Tatar liked this on Facebook.
Róbertné Baracsi liked this on Facebook.
Gyöngyi Hetessy liked this on Facebook.