Az élelmiszer-függőség fogalma azt sugallja, hogy bizonyos – főként erősen feldolgozott, ízletes és kalóriadús – ételek képesek lehetnek addikciós tüneteket kiváltani.
Eddig kevés megbízható eszköz állt rendelkezésre az ételfüggőség pontos mérésére, ezt a hiányt próbálta orvosolni a Yale Food Addiction Scale 2.0 (YFAS 2.0) nevű kérdőív, amelyet a szerrel összefüggő és addiktív zavarok DSM-kritériumai alapján fejlesztettek ki.
A Food Addiction (FA) koncepciója azt sugallja, hogy bizonyos élelmiszerek, különösen azok, amelyek nagyon feldolgozottak, ízletesek és kalóriadúsak, addiktív tulajdonságokat mutathatnak. Számos tanulmány bizonyítja, hogy az élelmiszer-függőség hátterében álló mechanizmusok a kábítószer-függőségben megfigyeltekhez hasonló működést foglalnak magukban. A kényszeres evés akkor fordulhat elő, ha az ételfogyasztás cselekménye ellenőrizhetetlenné válik, hasonlóan a kábítószerfogyasztásban és a függőségben megfigyelhető mintákhoz.
Jelen tanulmány célja a YFAS 2.0 magyar mintán történő validálása volt. 605 magyar résztvevő töltötte ki a kérdőívet, valamint több másik pszichológiai mérőeszközt. A kutatók azt vizsgálták, mennyire megbízható a skála magyar változata, és milyen kapcsolat van az élelmiszer-függőség tünetei és más pszichés tényezők között.
A kutatás kimutatta, hogy a YFAS 2.0 magyar változata hasznos eszköz az ételfüggőség felismerésére nem klinikai, tehát általános lakossági környezetben. Az eredmények szerint a válaszadók 18,5%-a felelt meg az élelmiszer-függőség kritériumainak.
Az adatok alátámasztották azt is, hogy ez az addikció szoros kapcsolatban van más lelki és viselkedéses problémákkal, valamint rávilágítottak arra is, hogy a magasabb testtömegindex (BMI) összefügg az élelmiszer-függőség jelenlétével, különösen a túlsúlyos nőknél.
Forrás: ELTE PPK