A reggel fogyasztott kávé jobb szívvédő hatással rendelkezik

0

Az egész napos kávézáshoz képest a csak reggel fogyasztott kávé jobb szívvédő hatással rendelkezik – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

European Heart Journal folyóiratban január 8-án jelent meg a European Society of Cardiology kutatóinak cikke, amelynek eredményei szerint a reggeli kávéfogyasztók körében alacsonyabb a szív-érrendszeri betegségben való elhalálozás kockázata, és az egész napos kávéfogyasztókhoz képest alacsonyabb az általános halálozási kockázat is. A kutatást vezető Dr. Lu Qi professzor így nyilatkozott:

“Az eddigi kutatások eredményei szerint a kávéfogyasztás nem növeli a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, sőt, úgy tűnik, hogy csökkenti egyes krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség rizikóját. Tekintettel a koffein szervezetünkre gyakorolt hatásaira, most azt szerettük volna megvizsgálni, hogy a kávéfogyasztás idejének (napszakának) van-e bármilyen hatása a szív egészségére”.

A vizsgálatban 40.725 felnőtt adatai szerepeltek, akik 1999 és 2018 között részt vettek az Egyesült Államokban végzett NHANES (US National Health and Nutrition Examination Survey) felmérésben. A vizsgálat részeként a résztvevőket megkérdezték minden olyan ételről és italról, amelyet legalább egy napon fogyasztottak, beleértve azt is, hogy ittak-e kávét, mennyit és mikor. A vizsgálatba bevontak egy olyan, 1463 főből álló alcsoportot is, akiket arra kértek, hogy egy teljes héten keresztül töltsenek ki részletes étel- és italfogyasztási naplót. A kutatók ezeket az információkat össze tudták kapcsolni a kilenc-tíz év alatt bekövetkezett halálesetekkel és a halál okával kapcsolatos nyilvántartásokkal. A vizsgálatban részt vevők mintegy 36%-a volt reggeli kávéfogyasztó (elsősorban délelőtt kávézott), 16%-uk egész nap (reggel, délután és este) kávézott, 48%-uk pedig nem volt kávéfogyasztó.

A reggeli kávéfogyasztók a nem kávézókhoz képest 16%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból, és 31%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg szív-érrendszeri betegségben. Az egész nap kávézók esetében azonban nem volt kockázatcsökkenés a nem kávézókhoz képest.

A reggeli kávéfogyasztók csökkent halálozási aránya a közepes (délelőtt két-három csésze) és az erős (több mint három csésze) kávéfogyasztók körében egyaránt határozottan jelentkezett, míg a reggelente csak egy csészével fogyasztók körében a kockázat csökkenése kisebbnek bizonyult.

Dr. Qi így összegezte az eredményeket: “Ez az első olyan tanulmány, amely a kávéfogyasztás napon belüli időzítését és az egészségi állapot közötti összefüggést vizsgálta. Eredményeink azt mutatják, hogy nem csak az a fontos, hogy iszunk-e kávét, vagy hogy mennyit iszunk, hanem az is, hogy a nap melyik szakában kávézunk. A táplálkozási irányelvekben általában nem adunk tanácsokat az időzítéssel kapcsolatban, de talán a jövőben el kellene gondolkodnunk ezen” – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com