Bővül az SE Gyermekgyógyászati Klinika műtüdő programja

0

Fennállása több mint egy éve alatt már 8 súlyos tüdőbetegséggel küzdő újszülött életét mentette meg a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája Bókay utcai részlegén létrehozott Újszülött ECMO-program. A klinika tervei szerint 2025-ben már megduplázott kapacitással országos centrumként tudják fogadni a segítségre szoruló kis pácienseket.

Hazánkban évente 15-20 újszülött szenved olyan súlyos tüdőbetegségben, amelyen csak a műtüdő-kezelés segíthet. A Gyermekgyógyászati Klinika Bókay utcai részlege több mint egy éve indította el ECMO-programját (extracorporális mebránoxigenizáció), ez idő alatt pedig összesen 8, végállapotú tüdőbetegségben szenvedő újszülött életét mentette meg műtüdő kezeléssel a Semmelweis Egyetem „Újszülött ECMO” csapata – ismertette dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az eltelt időszak eredményeit az évforduló alkalmából szervezett ünnepségen. Hangsúlyozta, hogy a program beindítása és sikeres működtetése nem sikerült volna a klinika dolgozóinak áldozatvállalása és együttműködése nélkül.

Az ilyen jellegű együttműködésre, csapatmunkára készítjük fel a hallgatóinkat már a gólyatábortól kezdve – jegyezte meg a rektor, hozzátéve, hogy ez a szellemiség áthatja a gyakorlati képzést is, amelyet idén szeptembertől a Curriculum 2.0-val tovább erősített az egyetem. Úgy fogalmazott, hogy a Semmelweis Polgárok kiválóságának köszönhető, hogy a Times Higher Education rangsorában az egyetem őrzi helyét a top 300-ban, azaz a világ egyetemeinek felső 1 százalékában, sőt, sikerült némileg előrelépnie is, fokozva a tudományos munka kiválóságát.

A Semmelweis Egyetem immár az újszülöttek ECMO-kezelése terén is zászlóvivővé vált, az eddigi siker pedig arra bátorítja a klinikát, hogy a jövőben országos hatókörrel segítsen a bajba jutott újszülötteknek

– jelentette ki dr. Merkely Béla.

Az egészségügy nem csupán lélekből jövő, de egyszerre nagyon fontos stratégiai kérdésünk. Az egészség minden ember és minden társadalom életében egy meghatározó alapérték, egy nemzet egészségügyi állapota az egész életére kihat. Számomra, mint államfő számára ezért is kiemelten fontosak orvosaink, egészségügyi intézményeink – hangsúlyozta az ünnepségen Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök. Hozzátéve, hogy szülőként, nagyszülőként különösen értékeli a gyermekgyógyászok munkáját, elhivatottságát, tekintve, hogy nemcsak egy-egy gyermeket, de rajtuk keresztül egész családokat, magát a nemzetet gyógyítják.

Büszkék vagyunk a múltunkra, igyekszünk ápolni azt, és megfelelni az elődök által állított magas szakmai, emberi és erkölcsi mércének – mondta dr. Szabó Attila rektorhelyettes, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, a Klinikai Központ elnöke, majd köszöntőjében felidézte az intézmény 1839-es alapításának körülményeit, tudományos áttöréseit. Beszámolt az elmúlt években elért tudományos és oktatási eredményekről, a betegellátásban megvalósított fejlesztésekről is, kiemelve a gyermeksürgősségi és az infektológiai fekvőbeteg osztályok elindítása mellett az országos centrumként működő arcdeformitásokat helyreállító központ, továbbá a Tűzoltó utcai részlegen a gyermek reumatológiai centrum létrehozását. Megemlítette, hogy megújult a klinika kora- és újszülött-sebészeti fókuszú gyermeksebészeti műtőblokkja, fejlesztették a gyermek intenzív osztályokat, emellett már több mint 100 gyermeknek segít a tartós otthonlélegeztetési központjuk is. Mindezek mellett a komoly előkészületek és szakmai képzések eredményeképp a több mint egy éve működő Újszülött EMCO-program is hozzájárul ahhoz, hogy a Semmelweis Egyetem hazánk legnagyobb kora- és beteg újszülött ellátójává vált – tette hozzá dr. Szabó Attila.

Az extracorporalis membánoxigenizáció, vagy műtüdő egy életmentő, testen kívül a tüdő funkcióját helyettesítő eljárás, amelyet akkor alkalmaznak, amikor a páciens saját tüdőfunkciója már nem képes a megfelelő mennyiségben ellátni oxigénnel a szervezetét. Alkalmazása során egy pumpa segítségével kiszívják a beteg vérét, majd egy membrán segítségével eltávolítják a vérből a szén-dioxidot és oxigénnel töltik fel, majd visszajuttatják a páciens szervezetébe. Felnőtt, gyermek, és újszülött kezelésben is alkalmazzák.

Dr. Szabó Miklós, a klinika koraszülött intenzív részlegének vezetője, és a Neonatológiai Tanszék igazgatója előadásában megemlítette, hogy 2015-2019 között Magyarországon európai összevetésben a harmadik legnagyobb ütemben csökkenő csecsemőhalandóságot sikerült elérni, 2023-ra pedig 3,1 ezrelékre tudták redukálni ezt a mutatót a hazai kórházak. Az Országos Kórházi Főigazgatóság felkérésére a Semmelweis Egyetem kutatói is részt vesznek abban a vizsgálatban, ami e mutató alakulásának idén tapasztalt megtorpanása mögötti okokat igyekszik feltárni – mondta a professzor. Az Újszülött ECMO-programról szólva kijelentette, ha teljessé válik, akkor az legalább további 5 százalékponttal mérsékelné az éves csecsemőhalálozási adatot.

Terveink szerint 2025 elejére rendelkezésre áll majd még egy készülék, illetve sikerül lebonyolítani az ügyeleti rendszerben részt vevő orvosok, valamint az intenzíves szakasszisztensek ECMO-használati képzését – mondta az egyetem honlapjának dr. Szabó Miklós.

Dr. Szász Barbara, az Újszülött ECMO-program kezdeményezője, szakmai koordinátora beszámolt a program elindítását megelőző szakmai tanulmányutakról, illetve szimulációs gyakorlatokról, hangsúlyozva, hogy ennek eredményeképpen sikerült megvalósítani, hogy a klinikán nem sebész, hanem intenzíves szakorvos helyezi be az eszközt az újszülöttekbe. Ez világszinten is ritkaságnak számít – emelte ki. Az ellátásról szólva elmondta, hogy újszülött és családközpontú terápiára törekednek, ugyanakkor egy orvos és egy nővér 0-24 órában a beteg gyermek mellett van. Országos hatáskörre törekszünk, a géppark tervezett kapacitásbővítésével pedig évente 10-15 újszülöttet tudunk majd ellátni – jelentette ki dr. Szász Barbara.

Forrás: Semmelweis Egyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com