Mérsékelni kell az inaktívak arányát

0

Sokféleképpen próbálták már feltárni a fizikai aktivitás élettani hatásait, s ehhez most a Semmelweis Egyetem munkatársai is hozzátették a maguk öregedés-kutatását. A Medicine & Science in Sports & Exercise folyóiratban idén jelent meg az a tanulmány, amely vértesztek alapján vizsgálta a sportolók biológiai életkorát (https://doi.org/10/nh33) – írja a Diabetes Magazin. 

Juhász Vencel és kollégái az találták, hogy a rendszeresen sportoló fiatal felnőttek szervezete – összevetve kortársaikéval – lassabban öregedett. Eredményeikből kitűnt, hogy a biológiai korosodásnak a sebessége nem volt összefüggésben a testtömegindexükkel, viszont testük nagyobb zsíraránya gyorsította, a vázizomzatuk nagyobb tömege lassította azt.

Mérsékelni az inaktívak arányát

Ennél általánosabb szempontok vezették az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatóit, amikor idén júniusban a The Lancet Global Health folyóiratban áttekintették, hogy mire jutottunk két évtized alatt a fizikai aktivitásra buzdító programokkal (https://doi.org/10/nh34). A 163 ország adatait feldolgozó tanulmányban felidézik, hogy míg 2000-ben a Föld népessége 23 százalékának a napi fizikai aktivitása nem érte el az egészségmegőrzéshez szükséges mennyiséget, addig 2022-ben ez az arány már 31 százalék volt. Ez különösen annak fényében szomorú, hogy így szinte reménytelen elérni a WHO 2030-ra kitűzött célját: 2010-ben ugyanis még azt remélték, hogy a következő húsz évben sikerül 15 százalékkal mérsékelni az inaktívak arányát. (A WHO gyakran idézett ajánlása szerint a felnőtteknek heti legalább 150 perc közepes vagy 75 perc magas intenzitású testmozgásra lenne szükségük ahhoz, hogy megóvják magukat a leggyakoribb kardiológiai és metabolikus betegségek, valamint számos rák megnövekedett kockázatától.)

Régiónként más a helyzet

Az összegzésből az is kitűnik, hogy a globális inaktivitás a nőket jobban sújtja, mint a férfiakat (34 és 29 százalék), s különösen terheli a 60 felettieket, náluk ennek aránya minden régióban és mindkét nem esetében nőtt az elmúlt két évtizedben. Egyébként a Föld kilenc vizsgált régiója közül hatban romlottak – leginkább a jómódú ázsiai-csendes-óceáni térségben – az általános eredmények, míg a többiben – a fejlett nyugati országokban, Óceániában, valamint Afrika szubszaharai államaiban – egyértelmű a javulás. Az egyes régiók eredményei azonban nem tükrözik pontosan a hozzájuk tartozó országok helyzetét.

Így áll Magyarország is, amely a kimutatás szerint, bár fejlett állam, de nem a jó úton halad. Nálunk a fizikailag inaktív felnőttek aránya 2000-ben 17,9 százalék volt, 2010-ben 22,6, 2022-ben már 29,4 százalék. E tendenciát előrevetítve 2030-ra 34 százalékot is meghaladó arány várható.

Forrás: Diabetes Magazin 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com