Már emberről emberre is terjedhet a madárinfluenza

0

Az Egyesült Államokban hat egészségügyi dolgozó, akik szoros kapcsolatban álltak egy madárinfluenzás beteggel, enyhe légúti tüneteket produkált – írja a Házipatika. 

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint ráadásul a betegről nem tudták, hogy kapcsolatba került volna állatokkal, ami szintén felveti az emberről emberre terjedés lehetőségét – adta hírül a Science Alert cikke nyomán a Házipatika.

Valamennyi érintett egészségügyi dolgozón elvégezték a madárinfluenza ellen termelődő antitestek vizsgálatát, egyikük eredménye negatív lett, a többiekét azonban egyelőre nem közölték.

A CDC a lakosságot fenyegető kockázatot jelenleg alacsonynak minősíti. Ha azonban egy emberhez alkalmazkodott influenzavírus a madárinfluenza H5N1 vírusával együtt fertőzné meg az emberi gazdát, a vírusok potenciálisan kicserélhetnék az RNS-üket, ami lehetővé téve a madárinfluenza vírus számára, hogy jobban alkalmazkodjon az emberi gazdához. Ez hasonló ahhoz, ami a H1N1 (sertésinfluenza) esetében történt, ahol a vírus olyan genetikai tulajdonságokat fejlesztett ki, amelyek lehetővé tették számára, hogy megfertőzze az embert.

Közben itthon Békés vármegye után Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – írja a lap.

Forrás: Házipatika

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com