Bőrfertőzések cukorbetegségben

0

Cukorbetegek elsősorban akkor fogékonyak a fertőzésekre, ha rossz az anyagcserehelyzetük. 8% feletti HbA1c-érték esetén a szervezet védekezőképessége gyengül, nem tud hatékonyan fellépni a kórokozók ellen – írja a Diabetes Magazin.

Szerző: Dr. Rédling Marianna bőrgyógyász

Fertőzésekre hajlamosít a túlsúly miatti összefekvő bőrfelületek kialakulása, ami kedvező, nedves környezetet biztosít a kórokozók szaporodásához. A lábfejen a deformitások miatt egymásra torlódott ujjak között is bújhatnak meg kórokozók. Elsősorban bakteriális fertőzésekre hajlamosít, hogy cukorbetegek lábán gyakran hosszan fennálló, nehezen gyógyuló sebek vannak. A neuropátia miatt a láb érzéketlen, a gyulladásos tünetek mérsékeltebbek, így csak későn kerül felismerésre és kezelésre a fertőzés.

Gomba okozta bőr- és körömfertőzések

A gombás fertőzésekre hajlamosíthatnak külső tényezők: például a nedves környezet, fokozott izzadás, aminek oka lehet foglalkozási ártalom, nem megfelelő öltözködés. Ha vegyianyag vagy a gyakori kézmosás, mosogatás megbontja a bőr védőrétegét, a kórokozók könnyebben elszaporodnak.

Antibiotikus kezelés hatására vagy szteroidtartalmú krémek használatakor a bőr flórája megváltozhat, a védő jellegű baktériumok elpusztulnak. Lábon mechanikai hatások károsíthatják a bőrt, növelve ezzel a fertőzésveszélyt.

A gombás fertőzésre hajlamosító belső tényezők között a cukorbetegség mellett többek között a daganatos betegségek kezelése, a hormonális megbetegedések is szerepelhetnek. Az alsó végtag vénás, artériás vagy nyirokkeringési zavara is ronthatja az esélyeinket a kórokozókkal szemben. A túlzott verejtékezés, a lábizzadás, hónaljizzadás is kedvezhet a kórokozók elszaporodásának.

A bőrfertőzések többségét fonalas és sarjadzógombák okozzák.

Fonalas gombák

A fonalas gombák okozta bőrelváltozáskor jellemzően finom hámlás alakul ki, amely gyűrűszerűen terjedhet. A szélen a legerősebb a gyulladásos reakció, a középső rész tünetmentes is lehet, jellegzetes kokárdarajzolat alakul ki. Kísérheti viszketés, de a gyulladásos tünetek nem túl hevesek.

Sarjadzógombák

A hajlati gombás fertőzések okai a sarjadzógombák, amelyek a meleg területeket kedvelik, mint az emlő alatti rész, hónalj, meleg időben akár a könyökhajlat és a végbélnyílás környékén is feltűnhetnek. A gyulladt összefekvő felületek dörzsölődnek, így a fellazult hám könnyen leválik, s a hámhiányok miatt fájdalmassá válhat a terület. A lobos területtől távolabb is jelentkezhetnek kisebb tünetek. A magas vércukorszint a bőr cukortartalmát is érinti, s ez kedvez a kórokozók szaporodásának. Tehát a legjobb védekezés a megelőzés, a jó vércukorszint.

Hogyan kezeljük az elváltozásokat?

Fertőtlenítő betegfürdetővel mosakodjunk, öblítés után szárazra kell itatni az összefekvő felületeket és fertőtlenítő ecsetelővel (pl. Octenisept oldat) javasolt bekenni. Ha megszáradt, gombaellenes krémet is lehet felvinni a felületre. Ezután célszerű a redőzetbe puha gézlapot helyezni, ezzel meg tudjuk akadályozni, hogy a két felület ismét érintkezzen. Megelőzésként és a kezelés során is fontos, hogy jól szellőző ruházatot használjunk, ez a fehérneműre is vonatkozik. Emlő alatti tünetek esetén javasolt melltartó viselése.

A fertőzés enyhébb formájára a helyi kezelés segítséget jelent, de fontos, hogy legalább két hétig folytatni kell a kezelést akkor is, ha a tünetek már eltűntek. Amennyiben nagy felületű és helyi kezelésre nem reagáló, kiterjedt tüneteket látunk, vagy visszatérő a fertőzés, belső gyógyszeres kezelés is javasolt.

A láb gombás fertőzései

A lábgomba népbetegség, amelynek egyik rizikófaktora szintén a cukorbetegség. Elsősorban a fonalas gombák okozzák. Két alapvető formát különítünk el. Az egyik, amikor a talpon kis gennyes hólyagok kialakulását észleljük, hámlással, változó súlyosságú pírral, amely hevesen viszkethet. Jellemzően az izzadt lábon jelentkezik.

A másik típus intenzívebb hámlással jár a talpakon, talpéleken, de a lábfej felső részére is átterjedhet. Vaskos hámmegvastagodás alakulhat ki, akár berepedésekkel. A gyulladásos tünetek általában nem túl erősek. Jellemző a talpélre terjedő, éles, karéjos hámszegély, ha ilyet a külső-belső talpélen, sarkon is látunk, jellegzetes megjelenése miatt mokaszin-gombásodásnak nevezzük. A viszketés lehet heves, de tünetmentesen is kialakulhat, főleg neuropátia esetén.

Lábujjközök gombásodása

A lábujjközök gombás fertőzése jelentkezhet finom kis hámlás, berepedés képében, viszonylag éles határvonallal, de előfordul a kifejezett felázás, szélén nedves hámgallérral. Azért szükséges idejekorán megkezdeni a kezelést, hogy megelőzhessük a bakteriális felülfertőződést. Önmagában is kellemetlen tünet, de mivel további veszélyekkel jár, ezért fontos, hogy mindennap nézzük meg a lábujjközöket, és tisztálkodás után ügyeljünk, hogy ne maradjon nedvesség itt sem.

Számos készítmény áll rendelkezésünkre a láb és a lábujjközi gombásodás kezelésére. Javasolt a fertőtlenítő lábmosás, a lábujjközök szárazra itatása, Octenisept spray-vel történő fertőtlenítése, majd a megfelelő gombaellenes krém alkalmazása, lehetőség szerint naponta legalább két alkalommal. Javasolt a lábujjközök izolálása: puha gézlapot szalagszerűen a lábujjközökön keresztül futtatva szét lehet tárni annyira a lábujjakat, hogy ideális legyen a feltétel a fertőzés gyógyulásához.

A kezelést kitartóan kell végezni, mert ez a fertőzés kiújulásra hajlamos. A tünetek elmúltával megelőzésként a tisztálkodás után javasolt rendszeresen valamilyen gombaellenes oldatot, spray-t és hintőport használni. A visszafertőződésnek vagy a kiújulásnak az egyik forrása, ha a cipőket, zoknikat nem fertőtlenítjük megfelelően. Hagyományosan a patikában beszerezhető formalinos fertőtlenítést javasoljuk, de már kapható cipőbe helyezhető, kék fényt kibocsátó fertőtlenítő lámpa is. Amennyiben a helyi kezelés nem eredményes, belső kezelés szükséges.

Körömgomba

A körömgombásodás is sokakat érint, cukorbetegeknél akár két-háromszor gyakoribb, mint nem diabéteszeseknél. Leggyakrabban fonalas gombák okozzák, és a fertőzés jelei a köröm szabad szélén jelentkeznek. A köröm alatt gombafonalakkal átszőtt, morzsalékony szarumassza alakul ki, ami fokozatosan elemeli a körömlemezt. Nagyon fontos, hogy a gombaellenes kezelések csak akkor lehetnek eredményesek, ha a megvastagodott körömlemezt mechanikusan – gépi pedikűrrel – eltávolítják.

Mit tehetünk a körömgombásodás ellen?

Törekedni kell az immunkárosodást okozó faktorok kiküszöbölésére és helyileg a fertőzés terjedésének megakadályozására!

Amennyiben még korai a körömgombásodás, a körömlemez negyedénél kisebb területet érint, van esély arra, hogy a körömlemezbe mélyen behatoló, gombaellenes hatóanyagot tartalmazó kezelés eredményes lesz. Biztos sokan hallottak a gombaellenes hatóanyagot tartalmazó körömlakkokról, illetve elérhetők olyan kittek, amelyek a körömlemezt elvékonyítják, így a hatóanyag jobban be tud hatolni. Ezzel a kezeléssel a kezdeti körömgombásodás gyógyulhat, illetve a fertőzés terjedése megakadályozható.

Nem javasolt cukorbetegeknek a körömlemez maró, lazító pakolásokkal történő leoldása. Képzett lábápoló által és megfelelő eszközzel végzett gépi pedikűrrel sokkal biztonságosabban és hatékonyabban végezhető a károsodott körömlemez eltávolítása. Speciális lézeres kezelést is kifejlesztettek a körömgomba kezelésére.

Kiterjedtebb fertőzés esetén belső gyógyszeres kezelés ígér nagyobb eredményességet. A kezelés megkezdése előtt körömkaparékos mintavétel javasolt a fertőzés igazolására. A mikroszkópos vizsgálat mellett a gomba tenyésztésével annak típusa azonosítható és meghatározható az a hatóanyag, amellyel elpusztítható. A mikrobiológiai vizsgálat több hetet vesz igénybe. Akkor várható releváns eredmény a tenyésztéstől, ha a mintavételt megelőzően legalább három hétig semmiféle helyi fertőtlenítőt nem használunk és a köröm megfelelő hosszúságú, tehát nem frissen levágott.

A gyógyszeres kezelés fél-egy évet is jelenthet, az ép köröm teljes lenövéséig kell folytatni. Cukorbetegeknél – mivel számos gyógyszert szednek – körültekintően kell kiválasztani a gyógyszert, hogy elkerüljük a nem kívánt gyógyszerkölcsönhatásokat. Ezért jó, ha mihamarabb felismerjük a gombát és sikerül helyileg kezelni.

Körömágygyulladás

Igen gyakori, kellemetlen probléma a körömágygyulladás. Ezt részben fertőzés, részben a körömsáncba bevájódó körömszél okozza. Fájdalmas, nehezen kezelhető probléma. Akut gyulladás esetén elsősorban baktérium okozta fertőződés valószínű, de krónikus állapotnál sarjadógombás fertőzés is felmerül.

A krónikus gyulladás kiindulópontja lehet a benőtt köröm. Ennek hátterében elsősorban a helytelen körömvágási szokás – körömsarok „kivágása” – és a szűk lábbeli viselése áll. Korábban elsősorban sebészi módszereket alkalmaztak a terápiában. Ma már egyre elterjedtebb kezelési mód az úgynevezett körömszabályozás, amikor egy kis műanyag vagy fémszerkezetet erősítenek a körömre, amely annak szélét elemeli, így segítve, hogy a köröm ki tudjon nőni elakadt állapotából. Hosszadalmas, de nagyon sikeres kezelés.

Vírusfertőzés

Az ember élete során szinte biztos, hogy megfertőződik a sok formában ismert humán papillomavírussal. Számos megjelenési formája ismert. Nem csak a bőrfelszínen tud megtapadni, bizonyos formájához daganatos betegségeket is kötnek.

A bőrön tünete a jellegzetes hámmegvastagodás, amelynek gyakran szemölcsös felszíne van. Ha azt megkapargatjuk, kis bevérzéseket láthatunk. Ma már ritkán kerül sor a vírusos szemölcsök sebészi eltávolítására. Számos hámlasztó, illetve fagyasztó eljárás áll rendelkezésre a kíméletesebb kezelésre, és a vizsgálatok szerint két év alatt az esetek felében kezelés nélkül is tünetmentessé válhatnak.

Bakteriális fertőzések

A bakteriális fertőzések a teljes testfelszínt érinthetik. Az ótvart mindenki ismeri, kisgyermekeknél nem ritka, leggyakrabban az arcon, orron szokott jelentkezni: tapadó, mézsárga pörkkel fedett, kicsit piros alapú felrakódás jellemzi. Gennykeltő baktériumok okozzák, speciális formája, amikor nagyobb hólyagok is jelentkeznek.

Ha szőrtüszők mentén jut be a kórokozó, szőrtüszőgyulladás alakul ki, amely piros udvarral körülvett gennyes hólyag formájában jelentkezik. Ha több vagy mélyre terjedő fertőzés alakul ki, fájdalmas kelések jelentkezhetnek. Itt is helyi fertőtlenítő kezeléssel kezdjük az ellátást. Mélyre terjedő gyulladásoknál inkább párakötést szoktuk javasolni, hogy a beolvadás létrejöjjön, és utána ki tudjon ürülni a gennyes váladék. Mélyre terjedő fertőzések együtt járhatnak lázzal, nyirokcsomó-megnagyobbodással, ilyenkor feltárás, illetve antibiotikus kezelés is szükséges lehet.

Ugyancsak gyakori és visszatérő probléma a szájzug kipállása. Jellegzetes tünete az enyhe pírral, fájdalommal kísért berepedés. Leggyakrabban a szájban lévő baktériumok, illetve gombák okozzák, hajlamosít rá a rossz fogazat, rossz protézis, a nyálcsorgás, az ajak nyalogatása. Itt is fontos a helyi fertőtlenítés, illetve a kiváltó faktor megszüntetése, például a protézis megfelelő fertőtlenítése, a nyálcsorgás megakadályozása.

Hajlatokban, mélyre terjedő csomó kialakulásával jelentkezhet a verejtékmirigyek gyulladása. Elsősorban a túlsúlyos egyéneknél számíthatunk rá hónaljban, lágyékhajlatban, de akár a végbélnyílás körül is. Nagyon kellemetlen, visszatérő problémát jelenthet, és nem mindig lehet helyi kezeléssel tünetmentesíteni, akár sebészeti feltárás is szükségessé válhat.

A nyirokér és a helyi nyirokcsomó gyulladása jelzi egy seb, sérülés baktérium okozta elfertőződését. Ekkor antibiotikumkezelésre van szükség.

Baktérium okozza az orbáncot is. A bőr nyirokereiben terjed a gyulladás, magas láz, hidegrázás kíséri, jellemzően végtagon alakul ki, amely bevörösödik, megduzzad, fájdalmassá válik. Fontos tudni, hogy cukorbetegeknél súlyos szövődményekkel járhat. Bevérzések, hólyagok, bőrelhalások, akár tályogok is kialakulhatnak súlyos lefolyás esetén. Az orbánc azonnali antibiotikus kezelést igényel. Ha súlyos általános tünetek kísérik, esetleg anyagcsere-kisiklást eredményez, akkor kórházi felvétel szükséges. A helyi kezeléshez hozzátartozik a bőrnyugtató krém alkalmazása, a végtag óvatos hűtése, felpolcolása és kímélése. Amikor a heveny tünetek csillapodnak, fáslizással kell támogatni a végtagot, hiszen az ödéma csökkentésével a gyulladásos tünetek gyorsabban megszűnnek és a kiújulás esélye kisebb.

A fertőtlenítésről

Enyhe bakteriális fertőzések esetén helyi fertőtlenítés javasolt. A tisztításhoz a gyógyszertárban vásárolhatunk fertőtlenítő hatóanyagot is tartalmazó betegfürdetőt. Fontos, hogy ha bármi felrakódás, beszáradt pörk van, azt meg kell próbálni – a borogatást követően – óvatosan eltávolítani. Fertőzött, gyulladt területet, esetleges sebet fertőtlenítő oldattal javasolt ecsetelni. A sebek neomagnolos áztatása és hidrogén-peroxidos kipezsegtetése nem javasolt. Cukorbetegeknél különösen veszélyes a láb áztatása, mert a bőr fellazulhat és utána újabb problémák (seb, fertőzés) alakulhatnak ki.

Romló állapot vagy általános tünetek (rossz közérzet, láz, hőemelkedés, indokolatlan vércukoremelkedés) felléptekor a bakteriális fertőzés belső antibiotikus kezelését haladéktalanul meg kell kezdeni, ezért sürgős orvosi vizsgálat javasolt!

Forrás: Diabates Magazin 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com