Hogyan lehet értelmezni a folyamatos glukózmonitortól származó adatokat?

0

A folyamatos glukózmonitortól (Continuous Glucose Monitor; CGM) származó adatok segíthetnek a cukorbetegség kezelésében, de csak akkor, ha az érintett tudja, hogyan értelmezze azokat – írja a DiabFórum Magazin. 

Legalább 42 tényező befolyásolhatja a vércukorszintet – a CGM-ek segíthetnek ezek azonosításában. A CGM-alkalmazások és -szoftverek segíthetnek értelmezni a CGM-görbéket és áttekinteni a trendeket. A CGM használatával a cukorbeteg az életvitelét, az étkezéseit, az inzulin adagolását érintő, korábban ismeretlen összefüggésekre jöhet rá. Tehát a használata teljesen megváltoztathatja a vércukorszint alakulásának megértését.

A CGM-eszközök által gyűjtött adatok az okostelefonokkal és a hozzájuk tartozó számítógépes programokkal kombinálva segíthetnek azonosítani, hogy mi befolyásolhatja a vércukorszintet. De az ötpercenként keletkező adatok értelmezése sokak számára okoz nehézséget. Ezért néhány tanáccsal szolgálunk a CGM-adatok értelmezéséhez, és olyan apró változtatások végrehajtásához, amelyek jelentős javuláshoz vezethetnek mindennapi és hosszú távú egészség szempontjából.

Ismerje meg a CGM-adatok nyomon követését

CGM-ek egy-öt percenként automatikusan mérik a glukózszintet, így átfogóbb képet adnak a glukózértékekről. A készülék folyamatosan adatokat továbbít egy vevőkészülékre, inzulinpumpára, telefonra vagy okosórára, ezért nincs szükség a mérési eredmények kézi rögzítésére.

Ellentétben a glukométerekkel, amelyek a vérből származó glukózt mérik, a CGM-ek a sejtek közötti térben található szövetközi folyadékban mérik a glukóz szintjét. Ez azzal jár, hogy a vércukor emelkedésekor vagy csökkenésekor a CGM – a régebbi készülékeknél 10-15, az újabbaknál három-öt perc – késéssel követi a vércukorszint alakulását.

A CGM felhelyezését követően legalább tíz napig viselje a CGM-et, mielőtt bármilyen következtetést próbálna levonni a grafikonokból. Csak ezután állapíthatók meg a trendek, vagyis, hogy a bázisinzulin adagja megfelelő-e, az étkezések előtt adott inzulinmennyiségek kivédik-e a vércukor túlzott megemelkedését, vagy pedig annak túlzott csökkenését okozzák.

Átlagos vércukorszintet mutató diagram hét napra

Az olyan CGM-márkák, mint az Abbott (Freestyle Libre), a Dexcom, a Medtronic (Guardian) és a CareSens Air speciális-adatkezelő szoftverrel rendelkeznek, mint például az Abbott LibreView, Dexcom Clarity, Medtronic Carelink és a Sens365. Emellett számos önálló alkalmazás is segít a CGM-adatok nyomon követésében és elemzésében. A legtöbb ilyen program egy összefoglaló glukózprofilt jelenít meg átlagos szenzorértékekkel egy bizonyos időszakra, például egy hétre vagy egy hónapra vonatkozóan.

Ezek az alkalmazások nemcsak az aktuális szenzor glukózértékét mutatják, hanem az átlagos szenzorértékeket is, gyakran grafikonként jelenítve meg. Ha megnézi az átlagos grafikont, gyorsan kiderül, hogy vannak-e csúcsok vagy mélypontok napközben vagy éjszaka. Az átlagértékek megtekintése segíthet megérteni, hogy aktuálisan milyen jól kezeli a cukorbetegségét.

Milyen tényezők befolyásolhatják a vércukorszintet?

A kutatások kimutatták, hogy több mint 42 tényező befolyásolja a glukózt a szervezetben. Ez a 42 tényező mindent tartalmaz – a kiszáradástól az allergiáig. Mivel a cukorbeteg mindennel nem számolhat, csak a legismertebb változókkal foglalkozzon. A leggyakrabban a szénhidrát alul- és túlértékelése, a testmozgás, a betegségek és a stressz járul hozzá a csúcsok és mélypontok mintázatához.

Kezdheti azzal, hogy azonosítja a vércukor kiugrását vagy zuhanását. Gondoljon bele, mit csinált 15–30 perccel azelőtt, hogy a glukóz emelkedni vagy csökkenni kezdett? Meddig volt magas vagy alacsony a cukorérték? Ha tudja használni CGM-alkalmazását vagy szoftverét napi tevékenységeinek, inzulinadagolásának, étkezéseinek és különleges eseményeinek naplózására, könnyebb lesz megtalálni a glukózt befolyásoló bizonyos tényezőkkel kapcsolatos trendeket.

Mi a teendő, ha egy trendet azonosított?

Ha meggyőződött egy lehetséges okról – például egy magas szénhidráttartalmú étkezést, testmozgást vagy egy változást az inzulinadagolásban –, amelyet ellenőrizni tud, legalább három napon át végezzen kisebb módosítást, és figyelje meg a változtatás hatását. Az egyik legfontosabb trend a vércukor éjjeli viselkedése. Amennyiben estétől reggelig emelkedik, például Tresiba inzulin adása mellett, akkor 1-2 E-gel növelni kell a bázisinzulin adagját. Ha a vércukor estétől reggelig csökken, esetleg éjjel hipoglikémiás értéket is mutat a szenzor – és ezt követően sokszor reggelre megemelkedik a cukorérték (Somogyi-hatás) –, akkor csökkentse a bázisinzulin adagját. A CGM használata mellett meg tudja állapítani, hogy melyik szénhidrát milyen mennyisége és melyik napszakban mennyire emeli a vércukrát, és ennek alapján szinkronba hozhatja az étkezést az inzulinadagokkal és így tovább.

Természetesen minden észrevételét ossza meg gondozó orvosával, aki ideális esetben hajlandó távolból is ellenőrizni a szenzor görbéit, és két-két személyes vizit között akár e-mailben is tud tanácsot adni a szükséges módosításokra. Természetesen tisztában kell lenni azzal is, hogy nincs két egyforma nap, és bármikor közbejöhet egy zavaró tényező, váratlan stressz, durva időjárás-változás. De mindezeknek a káros hatásoknak a kivédésében nélkülözhetetlen szerepet játszik a CGM használata.

Forrás: DiabFórum 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com