Hatféle rosszindulatú daganatos betegség esélyét növeli az alkohol

0

A túlzott alkoholfogyasztás hat különböző ráktípus kockázatát növeli – írja a Sports.kz cikke nyomám a Magyar Hírlap.

Az 50 év alatti felnőtteknél az elmúlt hat évtizedben egyre nagyobb arányban alakult ki mell- és vastagbélrák, és az alkoholfogyasztás hozzájárulhat ehhez. Ez derül ki az Amerikai Rákkutató Társaság jelentéséből, amelynek megállapításait a The New York Times közölte – adta hírül a Sports.kz.

A szerzők egy nyugtalanító mintát is leírtak: bár a rákos halálozási arányok csökkentek, több ráktípus általános előfordulása megmagyarázhatatlanul növekszik. Különösen riasztó a vastagbél- és gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedések emelkedése a fiatal felnőttek körében.

„Az ajánlások a mérsékelt alkoholfogyasztás feltételezett egészségügyi előnyeinek radikális átértékelése közepette születnek, amelyről évekig úgy gondolták, hogy véd a szívbetegségekkel szemben” – írta a kiadvány.

Megjegyzik, hogy mind a mérsékelten, mind a keveset ivók körében több a rákos halálozás, mint az alkalmanként ivóknál, és ez a megállapítás különösen az alacsony jövedelmű idősek és az egészségügyi problémákkal küzdő személyek körében hangsúlyos.

A tudósok szerint a túlzott alkoholfogyasztás hatféle rosszindulatú daganatos betegség kockázatát növeli, köztük a nyelőcső laphámrákját, valamint a fej-, nyak-, mell-, vastagbél-, máj- és gyomorrák bizonyos típusait – írja a lap.

Forrás: Magyar Hírlap

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com