Szívünk Napja 2024 – Nemzetközi és hazai szinten is vigyáznak a szívünkre

0

A Szív Világszövetség (World Heart Federation, WHF) hívta életre a Szív világnapját, 2000-ben. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségekre. Ezek világszerte a vezető halálokok közé tartoznak. A program ösztönzi az embereket az egészséges életmódra, amely csökkenti a kockázati tényezőket. A WHF kampányokkal és rendezvényekkel segít növelni a megelőzés fontosságának tudatosságát és támogatja a szív egészségének megőrzését. A Világszövetség tagja a Magyar Kardiológusok Társasága is. Az MKT célja a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, gyógyítása, valamint a szívgyógyászati ismeretek bővítése – ezért rendezik meg idén is a Szívünk napját, melynek programját is megtalálják a cikkben.

A Szív Világszövetség (World Heart Federation, WHF) a globális szív- és érrendszeri egészség vezető szervezeteként küzd a szívbetegségek és a stroke világszintű terheinek csökkentéséért. E két betegség évente 20,5 millió életet követel. A WHF több mint 200 szívalapítványt, tudományos társaságot és betegszervezetet képvisel több mint 100 országból, ezzel aktívan hozzájárul a szív egészségének javításához, és változást ösztönöz helyi, regionális és globális szinten.

A WHF a globális kardiovaszkuláris közösség fő képviseleti szerveként különböző ágazatok szereplőit tömöríti egy hálózatba. Célja, hogy megoszthassák tudásukat, befolyásolják az egészségpolitikát, és biztosítsák az emberek számára azokat az eszközöket, amelyekkel hosszabb és egészségesebb életet élhetnek.

A Szív Világszövetség az egyetlen olyan szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó szervezet, amely hivatalos kapcsolatban áll az Egészségügyi Világszervezettel (WHO). A WHO és a WHF közös célja a globális egészségügyi egyenlőség, így természetes szövetségesek. Szoros együttműködésük révén összehangolják és megosztják a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos tudásukat és céljaikat, különösen olyan kulcsfontosságú területeken, mint a dohányzás, a légszennyezés, valamint az elhanyagolt betegségek, mint a reumás szívbetegség és a Chagas-kór.

A WHF „hivatalos kapcsolatok” státusszal rendelkezik a WHO-nál, amelyet az Egészségügyi Világszervezet Igazgatósága adományoz azoknak a nem állami szereplőknek, akik megfelelnek a szigorú feltételeknek. Az ilyen státuszú szervezetek számára további kiváltságok és hozzáférési lehetőségek nyílnak meg, például nyilatkozattétel az Egészségügyi Világközgyűlés vitái során, valamint részvétel magas szintű találkozókon.

Néhány program az idei Szívünk Napjáról, szeptember utolsó vasárnapján!

Ingyenes szűrővizsgálatok: vérnyomás, koleszterin- és vércukorszint, testsúly, testtömeg-index kiszámítás, ultrahangos vizsgálat. Egyénre szabott tájékoztató az egészséges életmódról és a betegségek megelőzéséről. A gyermekrajz- és fotópályázat eredményhirdetése. 10 éves a Magyar Kardiológusok Társaságának Szívderítő nevű laikus honlapja, a helyszínen kvízjátékokkal várják az érdeklődőket, minden válaszadó ajándékot kap. „Tekerj a szívedért!” biciklis felvonulás és „Fuss az iskoládért!” futóverseny. Nordic Walking-bemutató és országutat szimuláló beltéri kerékpározás. Testösszetétel-mérés és elemzés, ételkóstolás. Szívösvény-bejárás gyógytornászok tanácsaival! Ingyenes talpfelmérés, sportválasztási tanácsadás. Ingyenes koncert gyerekeknek, illetve filmzenei koncert mindenkinek.

Városliget, szeptember 29. Kattintson a dátumra és létrehozunk önnek egy naptárbejegyzést erről, így biztosan nem marad le az ország legnagyobb, ingyenes egészségügyi szűrőnapjáról és fesztiváljáról! A rendezvény egy része beltéren zajlik!

Forrás: MKT 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com