Egy amerikai kutatás szerint nő a fiatalabbak rákkockázata

0

Az amerikai eredmények szerint a korcsoportok szerinti bontás az 1990-ban születetteknél nagyobb rákkockázatot talált, mint szüleiknél – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

A The Lancet Public Health folyóirat augusztusi számában jelent meg az American Cancer Society kutatóinak új, nagyszabású tanulmánya, amely szerint a széles populáción vizsgált 34 ráktípus közül 17 esetében, köztük az emlő-, a hasnyálmirigy- és a gyomorrák esetében az egymás után következő fiatalabb generációkban tovább emelkedett az előfordulási arány. A halálozási tendenciák a máj (csak nőknél), az epehólyag, a hererák és a vastagbélrák előfordulási gyakoriságával együtt szintén növekedést mutatnak.

Az elemzéshez a kutatók több mint 23 millió, összesen 34 ráktípussal diagnosztizált beteg incidencia adatait és több mint 7 millió, összesen 25 ráktípusban bekövetkezett haláleset adatait vizsgálták 25-84 éves populáción. A rákos megbetegedési arányok generációk közötti összehasonlítása érdekében kiszámították a születési kohorsz-specifikus incidencia- és mortalitási arányszámokat, korhatással és időszakhatással kiigazítva, születési évek szerint, ötéves intervallumokkal elválasztva, 1920-tól 1990-ig.

A kutatók azt figyelték meg, hogy a 34 ráktípus közül nyolc esetében az 1920 óta született minden egyes egymást követő kohorszban nőtt az előfordulási arány. Különösen kirívó volt ez a hasnyálmirigy-, a vese- és a vékonybélrák esetében, ahol az előfordulási arány körülbelül két-háromszor magasabb az 1990-es születési kohorszban, mint az 1955-ös születési kohorszban, mind a férfiak, mind a nők esetében, valamint nőknél a májrák esetében is.

Ezenkívül a fennmaradó ráktípusok közül kilenc esetében – beleértve az emlőrákot (csak ösztrogénreceptor-pozitív), a vastagbélrákot, a gyomorrákot, az epehólyagrákot, a petefészekrákot, a hererákot, a férfiaknál a végbélrákot, és csak a férfiaknál a Kaposi-szarkómát – az idősebb születési kohorszokban először egy folyamatos csökkenést lehetett megfigyelni, majd a fiatalabb kohorszokban ismét nőtt az előfordulási arány – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com