Gyógytorna és felépülés bypass műtét után

0

A bypass műtét, angolul coronary artery bypass grafting (CABG) műtét utáni gyógyulás sajátosságait mutatja be a Magyar Kardiológusok Társasága. 

Mi az a bypass műtét és mikor van rá szükség?

A CABG, azaz a coronary artery bypass grafting, magyarul bypass műtét, egy olyan koszorúérműtét, amely akkor szükséges, ha a koszorúér szűkülete vagy elzáródása miatt a szívizom nem kap elég vért és oxigént. Ez az állapot gyógyszeres kezeléssel már nem javítható. A bypass műtét célja, hogy javítsa a véráramlást azáltal, hogy egy egészséges érszakaszt (artériát vagy vénát) ültetnek be, és áthidalják vele az elzáródott koszorúér szakaszt.

A műtét során a szegycsont hosszanti átvágásával nyitják meg a mellkast, ezt sternotomiának nevezzük. Leggyakrabban a lábszárból nyert vénát használják fel, de alkalmazható a szegycsont belső felszínén futó artéria vagy az alkar artériája is. Mivel ez egy nagy műtét, a gyógyulás több hetet is igénybe vehet. A műtét után a páciensek általában öt-tíz napig tartózkodnak kórházban, és ezután kerülnek a rehabilitációs osztályra.

A rehabilitáció első lépései bypass műtét után

A műtét utáni első napok és hetek kritikusak a gyógyulás szempontjából. A rehabilitáció célja, hogy támogassa a szívet és a testet az optimális felépülésben. A gyógytornászok és orvosok szerepe kulcsfontosságú, hiszen segítenek a betegeknek a megfelelő mozgás- és életmódbeli változások elsajátításában.

Fontos szabályok a mellkas gyógyulásához

A szívkoszorúér-műtét során a szegycsontot átvágják, ennek gyógyulási ideje 6-8 hét, de teljes stabilitása akár 2,5-3 hónapig is eltarthat. Ezen időszak alatt fontos, hogy a páciensek elkerüljék a vállak túlzott hátrahúzását, a törzs hajlítását és forgatását, valamint a 3 kg-nál nehezebb súlyok emelését. Nem ajánlott a hasizmok erőteljes megterhelése sem. Az ágyból való felülésnél kerülni kell a kapaszkodók használatát, mert ez növelheti a fájdalmat és lassíthatja a gyógyulást. Az ajánlott technika a felülés oldalfekvésből, a tricepsz izom használatával.

A végtag gyógyulása a bypass műtét után

A bypass műtét során gyakran eltávolítanak egy vénaszakaszt a lábból, amit aztán a koszorúér pótlására használnak fel. A lábban keletkező seb gyógyulása és a szövetregeneráció általában 6 hétig tart. Ebben az időszakban a keringési zavarok miatt duzzanat (ödéma) alakulhat ki, ami maradandó szövődményeket okozhat. A megfelelő regeneráció érdekében fontos a láb fáslizása és a vénás torna elvégzése.

Fáslizás és vénás torna a gyorsabb gyógyulásért

A fáslit a lábujjak tövétől egészen a seb végéig kell felhelyezni. Az első héten 24 órán át szükséges viselni, majd a varratszedés után elegendő csak nappalra feltenni. Cukorbetegeknek, akiknél lassabb a sebgyógyulás, és azoknak, akiknek jelentős ödémájuk van, ajánlott további egy hétig éjjel-nappal viselni. A fáslizás csökkenti az erek átmérőjét, ami gyorsítja a vér áramlását. A fáslit fokozatosan érdemes elhagyni: először lefekvés előtt vegyük le pár órára, és ellenőrizzük a sípcsont felett, hogy estére megjelenik-e az ujjbenyomat. Ha nem, akkor reggel már nem szükséges feltenni, de figyeljük, hogy napközben dagad-e a boka.

A vénás torna fontos része a felépülésnek. Ez egy fekvő helyzetben végzett gyakorlatsor, amelyet kezdetben gyógytornász vezetésével végez a beteg, majd otthon is gyakorolhatja. A torna légzőfeladatokkal kezdődik, amelyek célja a vérkeringés javítása. Ezt követően az alsó végtagok gyakorlatai következnek, amelyek segítenek a vénás vér visszapumpálásában a szív irányába. Ezt nevezzük izompumpa-funkciónak. Fontos, hogy a gyakorlatokat mindkét lábbal elvégezzük, mert az ép lábbal végzett gyakorlatok is növelik a műtött végtag keringését.

A bypass műtét utáni hosszú távú felépülés

A felépülés hosszú folyamat, amely során előfordulhatnak kisebb fájdalmak és kellemetlenségek. Az előírások és szabályok betartása kihívást jelenthet, különösen, amikor naponta újra és újra el kell végezni a szükséges gyakorlatokat. Azonban a kitartás és a következetesség meghozza gyümölcsét: a teljes gyógyulás és a jobb életminőség érdekében érdemes követni az orvosok, ápolók és gyógytornászok által adott tanácsokat.

Minden bypass műtéten átesett betegnek sok türelmet, kitartást és sikeres felépülést kívánunk!

Szerző: Szabó Johanna (MKT Kardiológiai Fizioterápia Munkacsoport)

Forrás: MKT 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com