MOK: kötelezés helyett a szűrések népszerűsítése lehet igazán hatékony

0

Számos kritika érte a kötelező szűrővizsgálatokat lehetővé tevő törvénymódosítást mind a szakma, mind a lakosság részéről. A Magyar Orvosi Kamara megszólalt az Economxnak a megosztó intézkedésről.

Júliusban a Belügyminisztérium társadalmi egyeztetést indított A betegségek megelőzéséről, a korai stádiumú felismerést szolgáló új egészségügyi szűrővizsgálati rendszer elveiről elnevezésű koncepcióról, amely három szervezett (azaz személyes meghíváson alapuló) vizsgálatot tartalmaz:

  • a 25 és 65 év közötti nők háromévenkénti méhnyakrákszűrését (citológia);
  • a 40 és 70 év közötti nők kétévenkénti emlőszűrését (mammográfia);
  • az 50-70 év közötti férfiak és nők vastagbélszűrését (proktológia).

tervezett szűrőprogram többek között azért lenne indokolt a törvényalkotók szerint, mert Magyarország egyike azon OECD országoknak, amelyek a legrosszabbul állnak a rendszeres szűrések terén.

A kérdésben döntéshozói szintű egyeztetés a törvénymódosítást megelőzően nem volt, de a Magyar Orvosi Kamara véleményét hivatalból is kikérték

Mivel egyelőre csak a keretszabály ismert, a MOK még nem látja a kormány szándékát a kötelezés módjára. Megítélésünk szerint fontos a mostani szervezett szűrések (emlő-, méhnyak-, vastagbél-, szájüregi szűrések) megtartása, a vizsgálatok körének esetleges kiterjesztése.

A MOK szerint a kötelezés helyett a szűrések népszerűsítése lehet igazán hatékony.

Az egészségtudatosság növelésével, plakát- és egyéb kampányokkal, a részvétel megkönnyíthető a munkáltató által adott szabadnapokkal, a szűrővizsgálatok egy része elvégezhető/megszervezhető a munkaegészségügyi rendszerben az üzemorvos által. 

Egy későn felismert, nehezen vagy egyáltalán nem gyógyítható daganatos betegség jelentős plusz terhet ró a társadalomra is, a még munkaképes korú beteg kiesik a munkából, kezelése a sokszorosába kerül a közös és véges kasszának – és akkor a beteg családjára nehezedő terheket még nem is említettük.

Mindezen okokból – az egyéni és kollektív előnyöket egymás mellé téve – a kamara az indokolt szűrővizsgálatok minél szélesebb körű elvégzése, ezek népszerűsítése mellett áll.

Teljes tartalom

Forrás: Economx

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com