Pécsi orvosok a terjedő norovírus-fertőzésről

0

Egyre több helyen jelenik meg hazánkban a calici víruscsaládba tartozó norovírus-fertőzés, legutóbb egy hazai zenei fesztiválon fertőződött meg sok fiatal – írja az ATV Híradója alapján a Pécsi Tudományegyetem. A vírus emberről emberre is gyorsan terjed, és nagyon ellenálló: egyes tárgyakon megmaradva akár 12 órán keresztül fertőzőképes marad.

Az elmúlt napokban többen is hasmenéssel és hányással keresték fel a tolnai rendelőket. Mint az ATV Híradójából kiderült, a fertőzés elsősorban a gyerekekre és az idősekre veszélyes, mivel a tünetek következtében felborul a szervezet folyadékháztartása, az említett korosztályok pedig könnyebben kiszáradhatnak.

A témában dr. Tibold Antal, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központjának vezető főorvosa azt nyilatkozta, hogy ez egy általánosan előforduló vírus, ami nagyon ellenálló, a konyhai edényeken, tányérokon, asztalfelületen akár 12 órán át is fertőzőképes marad, és a 60 Celsius-fokos meleget is elviseli.

Dr. Nyúl Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi adjunktusa, a fertőző osztály vezetője azt mondta az ATV-nek, hogy a gyerekeknél és az időseknél a fertőzés hosszabb lefolyású lehet, és bizonyos gyenge immunitással rendelkező állapotokban krónikus hasmenéses megbetegedés is kialakulhat. A vírus emberről emberre gyorsan terjed, és nincs ellene oltás. Szövődmények akkor lépnek fel, ha az elveszített folyadékot nem pótolják. A fertőzés alatt érdemes probiotikumot szedni, vagy sópótló folyadékot inni.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com