Mivel helyettesíthetjük a gluténtartalmú liszteket, köreteket? Olyan gabonafélékkel, pszeudo-gabonafélékkel vagy magas keményítőtartalmú zöldségekkel stb., amelyek természetükből adódóan nem tartalmaznak glutént, és sem a termesztés, sem a malom- és gabonaipari vagy egyéb feldolgozás során nem szennyeződnek a gluténnel.
Ilyenek az amarant, teff, köles, hajdina, burgonyaliszt, burgonyakeményítő, burgonyapehely, cirok, csicseriborsó, gesztenyeliszt, kókuszliszt, kukoricaliszt, kukoricakeményítő, kukoricapehely, kukoricapehely-liszt, kukoricadara, quinoa, rizs, rizsliszt, barnarizs, barnarizsliszt, lenmagliszt, manióka, rizsdara, rizspehely, szentjánoskenyérliszt, tápiókakeményítő, gluténmentes zabliszt, gluténmentes zabpehely stb.
Gluténmentes étrendben különösen figyelni kell az étrend rosttartalmára. A megfelelő rostbevitel biztosítására több lehetőségünk is van:
- Zöldséggel és gyümölccsel
- Magas rosttartalmú gluténmentes gabonákkal (barnarizs, köles, hajdina, amarant, quinoa, gluténmentes zabpehely)
- Teljes kiőrlésű gluténmentes lisztekkel (barnarizsliszt, kölesliszt, hajdinaliszt, cirokliszt, gluténmentes zabliszt, gluténmentes zabpehelyliszt)
- Hozzáadott gluténmentes rostokkal (lupinrost, azaz csillagfürt, gluténmentes zabrost, lenmagrost, lenmagtöret, almarost, chiamag, űtifűmaghéj)
Részlet a Diétás étkezés – az OGYÉI szakmai kiadványa szülőknek, közétkeztetőknek kiadvány Gluténérzékenység – cöliákia c. fejezetéből. A kiadvány teljes terjedelmében itt olvasható.
Forrás: merokanal.hu