2023-ban a Spicces Füge Respektus lett Magyarország Tortája

0

Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a „SPICCES FÜGE RESPEKTUS” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Lawal-Papp Zsófia makói cukrász nyerte a „Kikelet” fantázianevű alkotással.

Spicces füge respektus – Magyarország Tortája 2023

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat vár minden évben az Ipartestület a versenybe, melyek szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

Kikelet- Magyarország Cukormentes Tortája 2023

Idén a versenykiírásban újdonságként az is szerepelt, hogy egy Hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból – újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, magyar gyógynövények – minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál. Továbbra is elvárás volt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói újra megjelenjenek a benevezett tortákban. Három körös zsűrizési folyamatban születik meg a győztes minden évben. Az első fordulóban anonim módon kóstolnak a zsűritagok, majd a második zsűrizési körben újra kóstolják a döntős tortákat és szakmai javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kell elkészíteniük a tortákat az Ipartestület tanműhelyében, ekkor már a zsűri az elkészítés folyamatát is pontozza, majd az elkészült tortákat is újra értékeli.

A kötelező alapanyagkosárból legtöbben a tokaji aszút és a magyar akácmézet választották, de több versenymunkában megjelent a kalocsai fűszerpaprika, a levendula és a rozmaring is. Érdekesség, hogy az idén népszerű ribizli, mandula, málna és meggy mellett olyan alapanyagokat is használtak a nevezők, mint a kukorica, hajdina, paradicsom, sütőtök, vagy akár a tejbegríz.

A győztesnek, Lakatos Pálnak (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) a SPICCES FÜGE RESPEKTUS ötletének megszületéséhez egy balatoni nyaralás során kóstolt füge fagylalt adta az ihletet, melyhez a karamell és a tokaji aszú párosítása izgalmasnak ígérkezett.

A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt. A tortát gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a készítés technológiája során az alkohol nem marad a süteményben.

Forrás: cukraszat.net

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com