A vastagbélrák a második helyen szerepel a rosszindulatú daganatok miatti halálozás listáján. Magyarországon évente 7000 új megbetegedést regisztrálnak. A betegség a korai szűréssel és felismerés segítségével az esetek nagy részében megelőzhető.
Az átlagos kockázatú csoportba tartozók számára 50 éves kortól ajánlott megkezdeni a rendszeres szűrést. Magasabb kockázat esetén (ha a családban már előfordult rák vagy gyulladásos bélbetegség) ennél hamarabb célszerű megkezdeni a szűrővizsgálatokat.
Magasabb vastagbélrák és más emésztőszervi rákkockázattal jár a káros szenvedélyek kombinációja, a telített zsírsavakban gazdag étrend, az elhízás, a bélműködés megváltozása, véres széklet, hasi fájdalom, súlycsökkenés vagy szokatlanul vékony széklet.
A vastagbélrák kockázatának csökkentéséhez, megelőzéséhez számos lehetőség kínálkozik a hétköznapokban:
- naponta 25-30 gramm rostot kell bevinni a szervezetbe gyümölcsökből, zöldségekből, magvakból, hüvelyesekből, teljes kiőrlésű gabonafélékből
- alacsony zsírtartalmú étrend kialakítása
- folsavtartalmú összetevők használata, mint például a leveses zöldségeké
- mérsékletes alkoholfogyasztás,
- dohányzás abbahagyása
- heti három-négy alkalommal legalább 20 perces testmozgás