Világszerte visszaesés várható a hústermelésben

0

A következő két évben 1,7%-os visszaesés várható a globális hústermelésben az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet szerint.

A világszervezet 2020/2021 jelentése alapján az élelmiszerpiacok még több hónapos bizonytalansággal nézhetnek szembe a COVID-19-nek köszönhetően. Azonban más ágazatokkal szemben az agrár-élelmiszeripar valószínűleg nagyobb rugalmasságot fog mutatni. A negatív hatást leginkább a legkeresettebb alapanyagok ágazatai (pl. gabonafélék, olajos növények, hús, tejtermékek, hal és cukor) fogják érzékelni.

Az előrejelzés alapján a vizsgált időszakban a teljes hústermelés 1,7%-kal csökken a különböző állatbetegségek, a koronavírus járványhoz kapcsolódó piaci zavarok, valamint a szélsőséges időjárási viszonyok elhúzódó hatásai miatt. A koronavírussal kapcsolatos intézkedések hatására – ideértve kialakult szűk logisztikai kapacitásokat, keresleti anomáliákat és a jelentős mennyiségű eladatlan húskészleteket − 2020 januárjától a nemzetközi húsárak 8,6%-kal csökkentek. A nemzetközi húskereskedelem várhatóan mérsékelt – 2019-hez képest jóval lassabb ütemű − növekedést mutat majd, amelyet a Kínába irányuló kereskedelem indokol.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com