A finomított cukor (szacharóz) magas glikémiás indexeű, gyors telítettség érzetet ad, de
hosszú távon súlygyarapodást idézh t elő a zsírként történő raktározás miatt. Az édes íz érzékelése során aktiválódhatnak az agy jutalmazó központjai, mely során neurotranszmitterek szabadulnak fel boldogság érzést okozva. Ez a jelenség hajlamossá tesz bennünket jutalomkereső magatartásra, mely viselkedés később édességfüggőséghez vezethet.
A vizsgálat az egészséges és I-es típusú diabéteszben szenvedő betegek körében végzett fogyasztói, illetve klinikai vizsgálatok eredményeit prezentálja. Szerzők: Shimrit Lev, Gitit Lahav, dr. Fodor Alissa Jerne.
Célkitűzés: A kutatás azt vizsgálja, hogy az édes ízérzékelés blokkolása hogyan hat egészséges, illetve I-es típusú cukorbeteg személyek cukor- és édességfogyasztási szokásaira. A vizsgálat során alkalmazott készítmény 50 mg Gymnema Sylvestre tartalmú rágógumi. A Gymnema Sylvestre Indiában őshonos gyógynövény, amit „cukorgyilkosnak” is neveznek. Ayurvedikus gyógyászatban vércukorszint stabilizálására használják.
Vizsgálatok:
Egészséges személyek között: A vizsgálatot a New Sense Research végezte 80, egészséges személy bevonásával (80%-ban nők – 20% férfi, 50%-50% 25-35 éves, 36-45 éves). Átlagosan napi 2,56 darab rágógumit fogyasztottak.
1-es típusú cukorbetegek között: Kettős vak, placebokontrollált vizsgálat Dr. Roy Eldor vezetésével, etikai jóváhagyással a Tel Aviv Sourasky Medical Centerben. A 22 résztvevő napi 3 alkalommal, cukros ételek fogyasztása előtt használta a Gymnema Sylvestre tartalmú rágógumit.
Eredmények: Egészséges személyek között a vizsgálat alatt 10-ből 9 ember fogyott (2,6 kg/hó). A kutatás első napján a résztvevők 53%-a, míg a negyedik napon már 79% érezte, hogy csökkent az édesség utáni vágyuk. I-es típusú cukorbetegeknél a vizsgálat során a Gymnema Sylvestre tartalmú készítményt fogyasztó betegek esetében 60 %-kal csökkent a cukros ételek napi fogyasztása a placebocsoporthoz képest.
Az eredmények alapján az édes íz érzékelés ideiglenes blokkolása szignifikáns hatással bír mind az egészséges, mind a cukorbeteg résztvevők ételválasztására és cukorfogyasztására.