Amerikai kutatók több mint 130 ezer ember egészségének alakulását követték nyomon 43 éven át, hogy megtudják, milyen mértékű szerepet játszik a táplálkozás a demencia kialakulásában – írja a HVG.
A vörös húsok fogyasztását a kutatók korábban már összefüggésbe hozták a daganatos megbetegedések kialakulásával, pontosabban azzal, hogy növelheti a rák kockázatát. De a hús előállítása más módon is káros: a marhatenyésztés miatt Dél-Amerikában jelentős mértékben pusztítják az erdőket, arról nem is beszélve, hogy nagy mennyiségű metán kerül miatta a levegőbe, miközben jelentősen növeli a vízfelhasználást.
A Harvard Egyetem kutatói most egy újabb negatív hatásra figyelmeztetnek: a kutatók vizsgálata szerint akár 13 százalékkal is növelheti a demencia kialakulásának kockázatát a vörös húsok fogyasztása. A Neurology tudományos lapban megjelent publikáció szerint a kutatók összesen 133 771 amerikai ember egészségügyi adatait nézték át, amit 43 éven keresztül rögzítettek két adatbázisban. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a táplálkozásnak van-e köze a demencia kialakulásához.
A vizsgálat eredményei szerint az a 11 173 ember, akinél a vizsgálat ideje alatt demencia alakult ki, a napi érkezésük átlagosan negyede vörös húst, vagy valamilyen feldolgozott húst tartalmazott.
Az ő esetükben 13 százalékkal nőtt a demencia kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik csak egy kis adag vörös húst fogyasztottak el. A kutatók emellett arra jutottak, hogy ha valaki mindennap nagyjából egy hot doghoz való mennyiségű vörös húst eszik meg, az 1,6 évvel gyorsítja fel a kognitív öregedést. A szakemberek ezért úgy vélik, a kognitív egészség érdekében a kevesebb húsfogyasztást kellene előtérbe helyezni – írja a Science Alert nyomán a HVG.
Forrás: hvg.hu