Műtétre várva magasvérnyomás-betegség esetén

0

A műtétet megelőző pár nap, a műtét és az azt követő egy hét során a szervezetet érő stresszhatás a vérnyomás emelkedésével járhat, mely következtében a már kezelt magasvérnyomás esetleges rosszabbodása és az újonnan felfedezett magasvérnyomás is egyaránt megfigyelhető.

A műtétet megelőző időszakban a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek folytatása szükséges a megfelelő vérnyomásértékek biztosítása érdekében (tervezett műtétek esetében ez 140/90Hgmm alatti vérnyomást jelent). Amennyiben tartós béta-blokkoló kezelésben is részesül, azt a műtétet megelőző időszakban is (a műtét napján is) folytatni kell. A műtét utáni hirtelen vérnyomás-emelkedés egyik gyakori oka ugyanis a korábbi béta-blokkoló kezelés hirtelen elhagyása.

Általánosságban elmondható, hogy a műtétet megelőzően a rendszeresen szedett gyógyszerek, így vérnyomáscsökkentők folytatása szükséges kivéve, ha az altató orvos vagy a kezelőorvosa másképpen nem rendeli. A műtétet megelőzően az altató orvos további vizsgálat elvégzését, az eddigi gyógyszeres kezelés kiegészítését, vagy módosítását javasolhatja, hogy csökkentse a műtét és az érzéstelenítés kockázatát.

Forrá: Magyar Hypertonia Társaság 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com