Levegőszennyezettség az európai városokban

0

372 európai várost rangsorolt a levegőszennyezettség szintje alapján az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA): az élbolyban, tehát a legtisztább levegőjű városok között főként skandináv országok végeztek, míg Budapest a 242., Pécs a 246., Veszprém a 254., Szeged a 274., Győr pedig a 295. helyet csípte el – írja a Qubit. 

Az EEA a légszennyezettség mérésére a levegőben szálló finompor (PM2,5) átlagos koncentrációját használta a 2022-es és 2023-as évekre vonatkozóan, majd a kapott értékek alapján rangsorolta a városokat a legtisztábbtól a legszennyezettebbig. Azért a PM2,5 értéket vette alapul, mert ez a légszennyező anyagok közül a legkárosabb az egészségre. Magyarországon tavaly átlagosan 14,1 mikrogrammot tett ki köbméterenként, miközben a WHO által 2021-ben ajánlott határérték évente átlagosan 5 mikrogramm. A Magyarországon mért érték átlagosan mintegy kilenc hónappal rövidíti meg az országban a várható élettartamot.

Senki nem fog meglepődni, hogy a legtisztább levegőjű városok listájának élén főként skandináv városok végeztek, míg a magyar városok a közepesen szennyezett kategóriába, vagyis a köbméterenkénti 10-15 mikrogrammos sávba esnek.

Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője a szervezet közleményében azt írta, kormányzati és önkormányzati szinten is lehetne tenni a jobb levegőért: „A legnagyobb szennyező forrás a lakossági tüzelés, amit elsősorban széles körű felvilágosítással, a rászorulók fűtési támogatásával és a jogsértések elleni szigorú fellépéssel lehetne visszaszorítani – írja a lap.

Teljes tartalom a Qubit oldalán.

Forrás: Qubit 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com