Jóváhagyták az első diagnosztikai tesztet a majomhimlő kimutatására

0

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) jóváhagyta az első diagnosztikai tesztet az mpox (korábban majomhimlő) vírus kimutatására. A teszt lehetővé teszi a gyorsabb és pontosabb diagnózist, ami kulcsfontosságú lehet a járvány terjedésének megfékezésében, különösen az afrikai országokban, ahol a betegség a legsúlyosabban érint – számolt be a Deutsche Welle nyomán a Portfolio. 

A WHO pénteken jelentette be az új teszt jóváhagyását, amely „sürgősségi használatra” készült. A szervezet közleménye szerint ez „kulcsfontosságú lesz a diagnosztikai kapacitás bővítésében az mpox-járványok kitörésével küzdő országokban, ahol a gyors és pontos tesztelés iránti igény meredeken megnőtt”.

Az Afrikai Unió járványvédelmi központja szerint a betegséget 16 országban észlelték, több mint 800 ember halt meg, és több mint 30 000 megbetegedést jelentettek. Legutóbb Ghána erősítette meg a vírus jelenlétét a területen, egy megerősített és 230 feltételezett esettel.

A teszt jóváhagyása után az ENSZ-ügynökségek megvásárolják azt az Abbott Molecular-tól, majd szétosztják az érintett országokban és régiókban – írja a Portfolio.

Forrás: Portfolio

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com