Hogyan hat a pihenés a szív egészségére?

0

A szívbetegségek és az alvás közötti összefüggést már régóta kutatják, és a vizsgálatok azt mutatják, hogy az elégtelen alvás komoly kockázatot jelenthet a szív egészségére. Az alvás mennyisége és minősége alapvetően befolyásolja a szív- és érrendszer működését. Az optimális alvás tehát nemcsak a testi-lelki regenerációhoz szükséges, hanem a szív egészségének megőrzéséhez is kulcsfontosságú. Tudta, hogy az is szívvédő hatású, ha nem alszik egyedül?

Kevés alvás növeli a szívbetegségek kockázatát

A krónikus alváshiány, vagyis amikor valaki rendszeresen kevesebb mint 6 órát alszik éjszakánként, jelentősen növeli a szívbetegségek és az érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Számos tanulmány arra mutatott rá, hogy a rövid alvásidő fokozza a magas vérnyomás, a szívkoszorúér-betegség és a stroke előfordulásának valószínűségét. Az alváshiány következtében nő a stresszhormonok, például a kortizol szintje, ami szintén hozzájárul a szívproblémák kialakulásához. Ezért a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás alapvető szerepet játszik a szív védelmében.

A túl sok alvás sem jó a szívnek

Érdekes módon a túl hosszú alvás, vagyis ha valaki több mint 8-9 órát alszik rendszeresen, szintén fokozhatja a szívbetegségek kockázatát. A kutatások egy úgynevezett „U” alakú összefüggést találtak, ahol a túl kevés és a túl sok alvás is növeli a szív- és érrendszeri problémák, például a koszorúér-betegség és a stroke kockázatát. Ennek oka lehet a hosszabb alvás során jelentkező inaktivitás vagy esetleges rejtett egészségi problémák, amelyek befolyásolják a szív működését.

Rendszertelen alvás és a szívproblémák

A rendszertelen alvásritmus, például az éjszakai műszakban dolgozók körében gyakori eltérő alvási időszakok, szintén káros hatással lehetnek a szív- és érrendszer egészségére. Az alvási szokások folyamatos változása megzavarja a szervezet biológiai óráját, ami hosszú távon a vérnyomás, illetve a hormonális egyensúly felborulásához vezethet. A rendszertelen alvás ezért szoros összefüggést mutat a szív- és érrendszeri betegségekkel.

Alvási apnoe: rejtett veszély a szívre

Az obstruktív alvási apnoe (OSA), amely során a légzés rövid időre megszakad alvás közben, különösen komoly kockázatot jelent a szív számára. Az ilyen légzési zavarok oxigénhiányt okoznak, ami idővel szívritmuszavarokhoz és más súlyos szív- és érrendszeri szövődményekhez vezethet. Az alvási apnoe kezelése (folyamatos pozitív légúti nyomást biztosító készülékkel) kiemelten fontos a szívbetegségek megelőzése és a halálozás kockázatának csökkentése szempontjából.

Partnerrel vagy egyedül alvás: van különbség?

Bár kevés kutatás foglalkozik azzal, hogy az egyedül vagy partnerrel alvás miként befolyásolja a szív egészségét, néhány tanulmány arra utal, hogy a partnerrel való alvás csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvás minőségét. Ezzel szemben az egyedül alvók gyakrabban szenvedhetnek szorongástól vagy depressziótól, amelyek közvetett módon szív- és érrendszeri problémákhoz vezethetnek.

Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com