Biztonságos-e a hüvelyi ösztrogén a mellrákot túlélők számára?

0
Egy francia tanulmány szerint a hüvelyi ösztrogénterápia nem növeli a kiújulás kockázatát a hormonreceptor negatív emlőrákban, vagy a HR-pozitív daganatokban szenvedő nőknél, akik egyidejűleg tamoxifen kezelést kapnak, de az aromatázgátlót kapóknál kerülni kell használatát – írja a Magyar Menopausa Társaság.
Szerző: Dr. Szabó Zsolt, az MMT vezetőségi tagja
Az emlőrák túlélői gyakran tapasztalnak húgyúti tüneteket a csökkenő ösztrogénszint miatt. A hüvelyi ösztrogénterápiák- (ösztriol, promesztrien-3-propil-etil, 17ß-metil-ösztradiol) megelőzhetik a tüneteket, de az emlőrák kimenetelére gyakorolt hatás bizonytalan. A vizsgálatot végző munkacsoport francia biztosítási kárigények adatait felhasználva tanulmányozta a hüvelyi ösztrogénterápia megkezdésének hatását az emlőrákot túlélők betegségmentes túlélésére.
A vizsgálatba bevontak átlagéletkora 54 év volt, 85%-uk volt HR- pozitív, 15%-uk HR-negatív. Alcsoport elemzések történtek a HR állapot és az endokrin terápia alapján. 134 942 beteg közül 1739 esetben kezdtek vaginális ösztrogénterápiát: 56% promesztrien, 34% ösztriol és 10% mindkettő. A hüvelyi ösztrogénterápia megkezdése a betegségmentes túlélés szerény csökkenéséhez vezetett a HR-pozitív daganatos betegeknél (-2,1 százalékpont 5 év után), különösen azoknál, akiket aromatázgátlóval kezeltek (-3,0 százalékpont).
A HR-negatív betegeknél, vagy a tamoxifennel kezelt csoportban nem volt csökkenés a betegségmentes túlélésben. Az aromatázgátlót használóknál az ösztriol kezelés megkezdése a betegségmentes túlélés súlyosabb és idő előtti csökkenéséhez vezetett (-4,2 százalékpont) 3 év után, összvetve a prometrién kezelés megkezdésével (1.0 százalékpontos különbség 3 év után).
Matteo Lambertini MD, PhD Genova: Ez a tanulmány egy nagyon fontos problémával foglalkozik – a rákos betegek szexuális működési zavarával – mely szorongással és depresszióval jár, és a túlélőgondozás döntő összetevőjének kell tekinteni.
Elise Dumas, Curie Intézet Párizs: Az eredményeink azt sugallják, hogy a hüvelyi ösztrogén terápia biztonságos a HR-negatív daganatokban szenvedő és egyidejűleg tamoxifennel kezelt egyéneknél. Az aromatázgátlókkal kezelt emlőrák túlélőinél a hüvelyi ösztrogén terápiát lehetőleg kerülni kell, de ebben a csoportban a promesztrién előnyben részesítendő az ösztriollal szemben.
(Forrás: Medscape Medical News-Conference News 2024.05.23. Megan Brooks. A kutatást a European Society for Medical Oncology Breast Cancer 2024-es kongresszusán mutatták be 2024.05.17.-én.)

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com