Az orvosi vizsgálatoktól való félelem

0

Sokan vannak, akik félnek orvoshoz vagy szűrővizsgálatra menni, és emiatt inkább halogatják a látogatást. Az orvosi vizsgálatoktól való félelem több okból is fakadhat: lehet szó az ismeretlentől való félelemről, a rossz hírek elkerüléséről, vagy egyszerűen csak a kellemetlen helyzetek kerüléséről. Az ilyen halogatás azonban komoly egészségügyi következményekkel járhat. A Magyar Kardiológusok Társasága segítségével nézzük meg, miért van ez így, és milyen lépésekkel segíthetünk legyőzni ezt a félelmet!

Miért félünk orvoshoz vagy szűrővizsgálatra menni?

Ha te is azok közé tartozol, akik rettegnek az orvosi vizsgálatoktól, nem vagy egyedül. A félelem okai mélyen gyökerezhetnek, és a legtöbb ember életében legalább egyszer megtapasztalja ezt az érzést. Nézzük meg, mi okozhatja a félelmet!

Az elkerülés, mint védekezési mechanizmus

Sok embernek az orvosi vizsgálatok puszta gondolata is szorongást okoz. Ez a szorongás gyakran abból fakad, hogy nem szeretnénk szembesülni kellemetlen hírekkel vagy bizonytalan helyzetekkel. Ilyenkor az agyunk úgy próbál védekezni, hogy egyszerűen elkerüli ezeket a helyzeteket. Ennek következtében inkább halogatjuk az orvoshoz fordulást, még akkor is, ha tudjuk, hogy fontos lenne.

Az optimista torzítás: „Ez velem nem történhet meg”

Az optimista torzítás azt jelenti, hogy hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a rossz dolgok csak másokkal történhetnek meg, de velünk nem. Ez a hozzáállás gyakran meggátolja, hogy elmenjünk szűrővizsgálatokra, mert úgy érezzük, hogy mi biztosan megússzuk a betegségeket. Sajnos ez a fajta hozzáállás hosszú távon komoly kockázatokkal járhat, hiszen a korai felismerés sok esetben életmentő lehet.

Az ismeretlentől való félelem és a rossz hírek

Sokan félnek az orvosi vizsgálatok eredményeitől. Mi lesz, ha valami komoly bajt találnak? Ez az ismeretlentől való félelem gyakran visszatart minket attól, hogy időben orvoshoz menjünk. Az igazság azonban az, hogy minél tovább várunk, annál nagyobb lehet a probléma, ha valóban baj van. Az időben felismert betegségek sokkal jobban kezelhetők.

Időhiány és a mindennapi élet akadályai

„Nincs időm orvoshoz menni” – ez egy nagyon gyakori kifogás. A rohanó életmód, a munkahelyi és családi kötelezettségek gyakran az első helyre kerülnek, és az egészségünkkel kapcsolatos dolgok háttérbe szorulnak. Az időhiány és az erőforráshiány (pl. megfelelő közlekedési lehetőség vagy pénz) szintén gyakori akadályok.

Egy kutatás, amely a halogatás és az egészségügyi szűrések elkerülése közötti kapcsolatot vizsgálta, megerősíti, hogy ezek a tényezők jelentősen befolyásolják a vizsgálatok elkerülését. A „Procrastination and Preventive Health Behaviors: A Longitudinal Study” című tanulmány szerint azok,

akik hajlamosak a halogatásra, nagyobb eséllyel kerülik el a szükséges szűrővizsgálatokat, mert félnek a bizonytalan eredményektől.

Hogyan győzhetjük le a félelmet és halogatást?

Nem kell, hogy a félelem megakadályozzon abban, hogy gondoskodj az egészségedről. Több hatékony módszer is létezik, amelyek segíthetnek leküzdeni az orvosi vizsgálatokkal kapcsolatos félelmeket és halogatást.

Oktatás és tájékoztatás: tudás hatalom

Az egyik legjobb módja a félelem csökkentésének, ha megfelelő információval rendelkezünk a szűrővizsgálatok fontosságáról. Ha tudjuk, hogy a korai felismerés sok esetben életmentő, kevésbé leszünk hajlamosak halogatni. Az információk birtokában a szorongás is csökkenhet, hiszen kevésbé lesz ismeretlen és félelmetes a folyamat.

Motivációs interjúzás: mi motivál téged?

A motivációs interjúzás segíthet abban, hogy átgondold, miért nem mész el az orvoshoz, és miért lenne fontos mégis elmenni. Ez a módszer segít abban, hogy felismerd: a saját egészségedért csak te vagy felelős. Ha magad találod meg a motivációt, sokkal könnyebb lesz változtatni a hozzáállásodon.

Emlékeztetők, amelyek segítenek emlékezni

Az emlékeztetők, például SMS-ek, e-mailek vagy telefonhívások formájában, nagyban növelhetik a részvételi arányt a szűrővizsgálatokon. Ha rendszeresen kapsz egy üzenetet, hogy „Ne felejtsd el, holnap szűrővizsgálat!”, sokkal nagyobb eséllyel mész el.

Kisebb célok, nagyobb siker

Az orvosi vizsgálatokra való felkészülés ijesztő lehet, de ha kisebb, könnyen elérhető célokat tűzünk ki, sokkal könnyebben rászánjuk magunkat. Első lépésként például csak időpontot kell kérni, és nem azonnal a teljes kivizsgálásra gondolni.

Pozitív visszajelzések fontossága

A pozitív visszajelzés erős motiváció lehet. Ha egy orvosi vizsgálat után pozitív eredményt kapsz, vagy időben felismernek egy problémát, az megerősíthet abban, hogy folytasd a rendszeres szűréseket. A pozitív élmények hozzásegítenek ahhoz, hogy legyőzd a félelmet.

A „Using Implementation Intentions to Increase Attendance for Health Screenings” című tanulmány is alátámasztja, hogy a konkrét cselekvési tervek („Ha kedden reggel van, akkor felhívom az orvost időpontért”) növelik a részvételi arányokat az egészségügyi szűréseken – írja a Magyar Kardiológusok Társasága.

Forrás: MKT 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com