Az EU aktualizálta a légszennyezésre vonatkozó szabályokat a szennyezőanyag-mentesség elérése érdekében

0

Az Európai Unió Tanácsa aktualizálta a levegőminőségi előírások meghatározásáról szóló irányelvet, hogy a szabályok hozzájáruljanak a levegőben található szennyezőanyag-mentesség 2050-ig történő elérésére irányuló uniós cél megvalósításához, valamint a légszennyezés miatti korai halálesetek megelőzéséhez – közölte az uniós tanács hétfőn.

Az uniós tanács közleménye szerint a luxembourgi tanácsülésen felülvizsgált irányelv prioritásként kezeli az uniós állampolgárok egészségét, mivel a szennyező anyagokra vonatkozóan olyan új, 2030-ig elérni tervezett levegőminőségi előírásokat határoz meg, amelyek szorosabban igazodnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) levegőminőségi iránymutatásaihoz.

A felsorolt szennyező anyagok közé tartozik a többi között az úgynevezett PM10, azaz 10 mikrométernél kisebb, valamint a PM2,5, azaz a legkisebb méretű levegőben szálló por, a nitrogén-dioxid és a kén-dioxid.

A tagállamok bizonyos feltételek teljesülése esetén kérhetik a 2030-as határidő meghosszabbítását. A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy az állampolgároknak joguk legyen kártérítést igényelni és kapni, ha egészségük az irányelvben meghatározott levegőminőségi szabályok megsértése miatt károsodott.

Az irányelv elfogadását követő kihirdetése utáni huszadik napon lép hatályba. A tagállamoknak a hatálybalépést követően két év áll rendelkezésükre, hogy az irányelvet saját jogrendjükbe ültessék.

Az Európai Bizottság 2030-ig, majd azt követően ötévente, a legfrissebb tudományos bizonyítékokkal összhangban felülvizsgálja a levegőminőségi előírásokat.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com