Áttörés lehet a szívinfarktus kezelésében egy új, pókméregből készült gyógyszer

0

Egy új, pókméregből készült gyógyszer segíthet megvédeni a szívet a szívinfarktus okozta károsodástól. Az ausztrál tölcsérhálós pók mérgében található Hi1a molekulát hamarosan embereken is tesztelik, és ha beválik, a mentősök is használhatják szívinfarktus kezelésére. Ez a gyors beavatkozás jelentősen javíthatná a szívrohamot szenvedett betegek életben maradási esélyeit – számol be a hírről a Magyar Kardiológusok Társasága. 

Hogyan segíthet a pók mérge a szívinfarktus kezelésében?

A szívinfarktus során a szívizom nem jut elég oxigénhez, ami savas környezet kialakulását eredményezi, és ez a szívsejtek pusztulásához vezet. Az ausztrál tölcsérhálós pók mérgében talált Hi1a nevű molekula képes megállítani ezt a savasodási folyamatot, így megelőzve a szívizom sejtek károsodását.

A Hi1a molekula egy speciális ioncsatornát (ASIC1a) blokkol, amely szívinfarktus esetén savas környezetet teremt a szívsejtekben. A Hi1a lezárja ezt a csatornát, megvédve a szívet a sejtpusztulástól, és így hozzájárul a szívroham utáni hatékonyabb gyógyuláshoz.

Mi a következő lépés a szívinfarktus új kezelésének tesztelésében?

Az első klinikai vizsgálatok Ausztráliában indulnak, ahol azt vizsgálják, hogy a Hi1a mennyire biztonságos és hatékony szívinfarktus kezelésére embereknél. A hosszú távú cél az, hogy ezt a különleges pókméregből készült szert a mentősök is használhassák szívroham esetén. Ez kulcsfontosságú lehet a gyors beavatkozásban, amely életet menthet.

Egyelőre még nem teljesen tisztázott, hogy maximum mennyi idő telhet el az infarktus és a szer beadása között, de a kutatók bíznak abban, hogy a később (esetleg már csak a kórházban, a vizsgálatok után) beadott hatóanyag is jelentősen csökkentheti a szívizom károsodását.

Segíthet a Hi1a a szívátültetésben is?

A Hi1a nemcsak a szívinfarktus utáni kezelésben lehet áttörés, hanem a szívátültetések során is. A szívtranszplantációk egyik legnagyobb problémája, hogy a donorszívek gyakran sérülnek a kiemelés során, ami megnehezíti az átültetést. A Hi1a azonban képes megvédeni a szíveket, így több életmentő műtét sikeres lehet.

Ez az innovatív gyógymód nemcsak a szívinfarktust szenvedett betegek számára kínál új reményt, hanem a szívátültetésre váró páciensek életkilátásait is jelentősen javíthatja.

Forrás: MKT

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com