A gyermekkori elhízás összefügg a bőrbetegségek nagyobb kockázatával

0

A gyermekkori elhízás összefügg az immunproblémákhoz kapcsolódó gyermekkori bőrbetegségek, köztük az alopecia areata, az atópiás dermatitis és a pikkelysömör nagyobb kockázatával – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

A normál testsúlyú gyereke elhízása az atópiás dermatitis fokozott kockázatával jár, míg a testsúlycsökkenés csökkentheti ennek az állapotnak a kockázatát.

A szöuli Seoul National University College of Medicine munkatársai a Journal of Investigative Dermatology szeptemberi számában megjelent tanulmányukban országuk egy több mint 2,1 millió gyermekből álló longitudinális kohorszát elemezték 2009 és 2020 között, hogy meghatározzák a testtömegindex (BMI) és az immunmediált bőrbetegségek közötti összefüggést.

A gyermekek 30-36 hónapos és 42-48 hónapos korukban egészségügyi szűrővizsgálatokon vettek részt, és 2021. december 31-ig követték őket nyomon. Az alopecia areata, az atópiás dermatitis és a pikkelysömör eseteit diagnosztikai kódok segítségével azonosították, a diagnózishoz legalább három dokumentált orvoslátogatásra volt szükség.

Az elhízott gyermekeknél nagyobb volt az alopecia areata, az atópiás dermatitis és a pikkelysömör kialakulásának kockázata, mint a normál testsúlyúaknál (P a tendenciára < 0,01).

A normál testsúlyról túlsúlyossá váló gyermekeknél nagyobb volt az atópiás dermatitis kockázata, mint azoknál, akik megtartották normál testsúlyukat (korrigált kockázati arány [aHR], 1,15; 95% CI, 1,11-1,20). Azoknál a gyermekeknél, akiknek a BMI-je csökkent, megszabadultak súlyfeleselgüktől, kisebb volt az atópiás dermatitis kockázata (aHR, 0,87; 95% CI, 0,81-0,94), mint azoknál, akik túlsúlyosak maradtak – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com