Vigyázzunk ereinkre!

0

Az egész testünket behálózzák az erek, gyakorlatilag minden sejtünkhöz megy egy picike ér. Nagyon fontos, hogy az ereinkre vigyázzunk.

Mik károsítják az érrendszerünket?

A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a túlsúly, következmányeként lerakódások keletkeznek az érrendszerünkben.

Emellett szerepe van a genetikának is, ha valaki igyekszik teljesen egészségesen élni, akkor is lehet, hogy apai vagy anyai ágon hordoz olyan genetikai tényezőt, ami hozzájárul az érrendszeri elváltozások kialakulásához. Maga az öregedés a legmeghatározóbb rizikótényezője az erek elváltozásának és a betegségek kialakulásának. Az öregedést nem tudjuk befolyásolni, az egy megállíthatatlan folyamat. Megszületünk, megöregszünk, az ereink is velünk öregszenek.

Ereink természetes öregedését külső környezeti faktorok befolyásolják, gyorsabbá, súlyosabbá válhat a folyamat. Idővel nő az erek merevsége, a rugalmas rostok száma csökken, ami magas vérnyomás kialakulásához vezethet. A nőknél az ösztrogén hormon védőhatása lassítja ezt a folyamatot.

Mit tehetünk érrendszerünk védelmében?

A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen, a fokhagyma, a fekete áfonya, a halételek, a szőlőmag, ezek mind régi módszerek. Az erek védelmében a fehérjedús étrend, a megfelelő folyadékbevitel nagyon fontos. Mivel mind a diabétesz, mind a magas vérnyomás potenciális érrombolók, minél hatékonyabb kezelésük, kontrolljuk alapvető.

A láb rossz vérkeringése – különösen cukorbetegségben – a lábsebek kialakulásának és romlásának kockázati tényezője. A lábsebek elhanyagolása akár a láb elvesztésével is járhat.

A mozgás nagyon fontos, naponta minimum 30 perc séta. Elég sík terepen, csak a járdán, nem kell hegyet mászni, de naponta minimum 30 perc séta kötelező. Megfelelő kompressziós harisnyával megelőzhető a vénás pangás. A végtagtorna is nagyon hatékony, az interneten remek tornaprogramokat lehet találni.

Forrás: Hypertonia Magazin

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com