Új európai vérnyomás-irányelvek

0

Az Európai Kardiológiai Társaság által kiadott frissített magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatos iránymutatások jelentős változásai között szerepelnek az egyszerűsített és agresszívebb célkitűzések – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

A legtöbb kezelt beteg esetében az új szisztolés vérnyomáscél a 120 Hgmm és 129 Hgmm közötti érték, ami elmozdulást jelent a korábbi kétlépcsős ajánláshoz képest.

Bár az ESC idei londoni kongresszusán bemutatott frissített irányelvek a magas vérnyomást továbbra i a 140 Hgmm-t elérő szisztolés és a 90 Hgmm-t elérő diasztolés vérnyomásként határozzák meg, egy új kategóriát – az emelkedett vérnyomást – is bevezettek. Ezt a kategóriát a 120-139 Hgmm közötti szisztolés vérnyomás vagy a 70-89 Hgmm közötti diasztolés vérnyomás határozza meg, és a kardiovaszkuláris kockázat felmérése javasolt a kezelés irányítása érdekében, különösen a legalább 130/80 Hgmm vérnyomású betegek esetében.

Az iránymutatás új ajánlásokat is bevezet a vérnyomás csökkentését elősegítő életmódbeli lehetőségekre vonatkozóan, beleértve a testmozgásra vonatkozó tanácsok módosítását és a kálium-pótlás kiegészítését. Az ESC-irányelvek első alkalommal adnak ajánlásokat a vese denervációjának bizonyos körülmények között történő alkalmazására a magas vérnyomás kezelésére.

Az iránymutatásokat egy nemzetközi testület készítette, amelyet Bill McEvoy (University of Galway, Irország) és Rhian Touyz (University in Montreal, Kanada) vezetett.

A vérnyomás három kategóriája

Mostantól három kategóriába sorolható a vérnyomás – nem emelkedett (<120/70 Hgmm), emelkedett (120 Hgmm -139 Hgmm /70 Hgmm -89 Hgmm) és magas vérnyomás (≥140/90 Hgmm) – számolt be McEvoy az új irányelvekről szóló ülésen itt az ESC-ben.

A korábbi irányelvekhez képest nagyobb hangsúlyt kap a rendelőn kívüli vérnyomásmérés, de a rendelői mérés továbbra is használatos lesz, mondta.

A magas vérnyomás kategóriába tartozó valamennyi beteget javasolt kezelni, míg az új, emelkedett vérnyomás kategóriába tartozó betegeknél a kezelésről szóló döntés előtt kardiovaszkuláris kockázati besorolást tanácsos végezni.

Azok az emelkedett vérnyomás-kategóriába tartozó betegek, akiknek mérsékelt vagy súlyos krónikus vesebetegségük, kialakult szív- és érrendszeri betegségük, cukorbetegségük vagy familiáris hiperkoleszterinémiájuk is van, a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából fokozott kockázatúnak minősülnek, csakúgy, mint azok a betegek, akiknek a becsült 10 éves kardiovaszkuláris kockázata 10% vagy magasabb. Az ilyen betegeknél, akiknél a vérnyomás igazoltan legalább 130/80 Hgmm, 3 hónapos életmódbeli beavatkozás után farmakológiai kezelés javasolt.

Új alacsonyabb célérték

Az iránymutatásban szereplő célnyomásértékek jelentős változása olyan új klinikai vizsgálati adatokon alapul, amelyek megerősítik, hogy az alacsonyabb vérnyomás kevesebb kardiovaszkuláris eseményhez vezet, így a legtöbb vérnyomáscsökkentő gyógyszert kapó beteg esetében a szisztolés vérnyomás új célértéke 120 Hgmm és 129 Hgmm között van.

Teljes tartalom

Forrás: otszonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com