Tapasztalatok az egészségügyi dolgozók és az ellátóhelyek ellenőrzéséről

0

Az utóbbi években alaposan ráerősítettek úgy az egészségügyi dolgozók, mint az ellátóhelyek ellenőrzésére. Az eddigi tapasztalatokról a XXVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencián számoltak be a szakemberek – írja a MedicalOnline.

Az elmúlt közel három évben 620 egészségügyi dolgozó került a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) látókörébe, amelynek nemcsak az a feladata, hogy lebuktassa a bűncselekményt elkövető egészségügyieket, hanem az is, hogy védelmet biztosítsanak számukra. Minderről Kertész Attila rendőr alezredes, az NVSZ főosztályvezető-helyettese számolt be a balatonfüredi konferencián.

Pénz elfogadása az egészségügyi ellátás során mindenképpen bűncselekmény, akárha ezer forintról van is szó – szögezte le előadása elején, megemlítve, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében ajándékot havonta kétszer lehet elfogadni, amelynek értéke nem haladhatja meg a minimálbér 5 százalékát, ami jelenleg 13341 forint.

(…)

Eddig közel 200 szakrendelést és szakambulanciát ellenőriztek országszerte, elsősorban az orvos és betegjelenlétre, a betegjogok érvényesülésére fókuszálva. Az általános problémák sorában említette Szabó Tamás a betegtájékoztatási és betegfogadási rendszerek hiányosságait, a heterogén munkaidő nyilvántartásokat, a tényleges munkakezdés és befejezés ellenőrizhetetlenségét. Előfordult, hogy saját kollégái sem tudták megmondani, hol jár az a dolgozó, akinek éppen a rendelőben kellett volna lennie.

Sehol nem várakoztatták indokolatlanul hosszú ideig a betegeket, a rendelések időponttartási gyakorlata – 30 perc – elfogadható volt. Sértheti viszont a betegjogokat, hogy a pácienseket nem sorszám, hanem név szerint szólítják be az asszisztensek, a teljes körű tájékoztatás pedig mindössze egyetlen helyen valósult meg maradéktalanul, az összes többi intézményben hiányosnak, pontatlannak bizonyult.

Budapesten és vidéken egyaránt vannak rendelők, amelyeknek még a bejáratát is nehéz megtalálni, hasonlóan az intézményen belül az egyes szakrendelésekhez. „Jószerivel GPS kellene az eligazodáshoz” – fogalmazott az osztályvezető, kiemelve, hogy szinte mindenütt hiányzott a betegek tájékoztatását segítő térkép.

Általános hiányosságok voltak még:

  • tájékoztatás az elmaradt rendelésekről;
  • tájékoztatás a helyettesítésekről;
  • szakrendelői házirend;
  • beutaló köteles és beutaló nélkül igénybe vehető rendelések felsorolása.

Teljes tartalom

Forrás: medicalonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com