Mit jelent és miért fontos a szívizom perfúziós szcintigráfia?

0

A szívizom perfúziós szcintigráfia egy speciális képalkotó vizsgálat, amely segít megállapítani a szívizom vérellátásának állapotát. A vizsgálatról a Magyar Kardiológusok Társasága ad részletes tájékoztatást. 

Ezt a vizsgálatot gyakran végzik olyan betegeknél, akiknél gyanú merül fel szívkoszorúér-betegségre (CAD), ami a szívizom elégtelen vérellátását jelenti. A módszer alapját a radiofarmakonok, vagyis radioaktív anyagok használata képezi, amelyek segítségével meg lehet figyelni, hogy a szívizom mennyire kap elegendő vért.

Hogyan működik a vizsgálat?

A vizsgálat során olyan radioaktív anyagokat (radiofarmakonokat) használnak, amelyek eloszlása a szívizom véráramlásával arányos. Ha a szív bizonyos területei kevesebb vért kapnak, akkor ott kevesebb radioaktív anyag halmozódik fel, így ezeken a területeken csökken a jel erőssége a képeken. Két gyakran használt radiofarmakon a 99mTc-sestamibi és a 99mTc-tetrofosmin. Ezek az anyagok a szívizom sejtjeibe jutnak, és ott maradnak, így akár órákkal később is tükrözik a szívizom vérellátásának állapotát. Ezek a radioaktív anyagok veszélytelenek, csak minimális mennyiséget használnak, felezési idejük gyors, hamar kiürülnek a szervezetből.

Mikor alkalmazzák ezt a vizsgálatot?

Ezt a vizsgálatot általában akkor végzik el, ha fennáll a gyanú, hogy valaki szívkoszorúér-betegségben szenved. A vizsgálat segít megállapítani, hogy a szívizom mely területei kapnak kevesebb vért, és ez milyen súlyos. Emellett használják a szívritmuszavarok okainak feltárására, illetve műtétek előtti állapotfelmérésre is, ha a betegnek több kardiológiai rizikófaktora van.

A vizsgálat menete

A szívizom perfúziós szcintigráfiát kétféle módon lehet elvégezni: egynapos vagy kétnapos protokoll alapján. Az egynapos protokoll során a vizsgálat két fázisa, a terheléses (amikor a szívet terhelésnek teszik ki) és a nyugalmi fázis, ugyanazon a napon történik. A kétnapos protokoll esetében a két fázis külön napokon zajlik.

A vizsgálat biztonsága

A vizsgálat során a beteget kis mennyiségű sugárzás éri, de ez nem veszélyes, ha megfelelő előkészületeket tesznek. A betegnek együtt kell működnie a vizsgálat során, hogy a sugárterhelés minimális legyen. Szoptatós anyáknak fontos tudniuk, hogy a vizsgálat után néhány óráig érdemes tartózkodniuk a szoptatástól. Az első tejet, amit ebben az időszakban fejeznek le, tanácsos kiönteni, hogy a gyermek ne legyen kitéve a sugárzásnak.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A szívizom perfúziós szcintigráfia bizonyos esetekben nem javasolt, például ha a beteg terhes, vagy ha a beteg állapota nem teszi lehetővé a vizsgálatot (pl. friss szívroham után). Emellett fontos, hogy a beteg megfelelően felkészüljön, és kövesse az orvosa utasításait, például azzal kapcsolatban, hogy milyen gyógyszereket szabad bevennie a vizsgálat előtt.

Ez a vizsgálat nagyban hozzájárulhat a szívkoszorúér-betegség korai felismeréséhez és kezeléséhez, így segít megelőzni a súlyos szívproblémákat.

Forrás: MKT 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com