Kollár István „Alzheimer” című filmjét vetítik Pécsen az Alzheimer világhónap alkalmából

0

A szeptember az Alzheimer betegség világhónapja, szeptember 21-e pedig Alzheimer világnap, amire egy olyan nemzetközi kampány épül, melynek célja a figyelemfelhívás, a demenciákat körülvevő stigmatizáció csökkentése, a tévhitek eloszlatása, a társadalmi összefogás szükségessége és a betegséggel élők körülményeinek javítása. A kezdeményezést az Alzheimer’s Disease International nevű szervezet indította 2012-ben, és világszerte egyre több ország csatlakozik az Alzheimer világhónap célkitűzéseihez. Az Alzheimer Café Pécs 2015-ben kezdte meg működését, és havonta várja találkozókra az érintett betegeket és hozzátartozóikat.

Az Alzheimer-kór a gondolkodás és a megismerési funkciók beszűkülésével, magatartásváltozással, elbutulással, majd gyors biológiai leépüléssel járó betegség.2010-ben 35 millió demens beteg élt a Földön, 2030-ra előreláthatólag mintegy 65 millió ember szenved majd demenciában. Előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik, a 65 év felettiek mintegy 5 százalékát, a 80 év felettiek 20 százalékát érinti. Magyarországon megközelítőleg kétszázezren szenvednek benne. A betegség az érintettek, a család és a barátok számára is megterhelő folyamat, komoly változást hoz az életükben.

Az Alzheimer Café Pécs 2015-ben kezdte meg működését. Programjain a demenciával érintett betegek, családtagjaik és gondozóik találkozhatnak. Egy csésze kávé mellett támogató légkörű beszélgetéseket rendeznek, a jelenlévők megoszthatják tapasztalataikat egymással, valamint lelki támogatást, tanácsot is kaphatnak a meghívott szakemberektől minden hónap harmadik csütörtökjén, 17 órakor, a Zsolnay Negyed Herkules-műhelyében.

További információk:

facebook.com/alzheimercafepecs

alzheimercafepecs@gmail.com

Az Alzheimer világhónap és világnap alkalmából az Alzheimer Café Pécs Kollár István „Alzheimer” című filmjét vetíti szeptember 19-én, 17 órakor Pécsett, a Civil Közösségek Házában. Az alkotás a SoCal Film Awards California győztese, Excellence-díjjal kitüntetett dokumentumfilm, amivel a szervezők és a résztvevők szolidaritásukat fejezik ki a demenciával élők, családtagjaik és gondozóik iránt.

A filmvetítést követően interaktív beszélgetést rendeznek, melyen Kollár István, a film rendezője és dr. Menyhárt Miklós, az első magyarországi Alzheimer Café alapítója is részt vesz. A beszélgetést dr. Heim Szilvia, az Alzheimer Café Pécs alapítója, a PTE ÁOK Alapellátási Intézetének egyetemi adjunktusa, oktató családorvos, memóriakövet vezet.

A program ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Forrás: PTE 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com