Cukorbetegség és gyermekvállalás – Gesztációs diabétesz

0

Az amerikai diaTribe.org portál elismert nőgyógyászokat kérdezett: mit tanácsolnak azoknak, akiket frissen diagnosztizáltak gesztációs diabétesszel?

Szerző: Somfai Katalin

Ne meneküljünk tagadásba!

A 24–28. heti vércukorterhelés mutatja ki a gesztációs diabéteszt. Ha valakit diagnosztizálnak, az első reakciója általában a félelem. A legrosszabb, amit tehetünk, ha a diagnózis után tagadásba menekülünk. Ehelyett vegyük kezünkbe az irányítást, orvosunk útmutatása alapján mérjük vércukrunkat, kövessük az étkezési ajánlásokat, mozogjunk!

Ne vádoljuk magunkat!

Az érintettek sokszor azt gondolják, a gesztációs diabétesz életmódjuk miatt alakult ki – de ez nem így van. Mielőbb tegyük túl magunkat az önmarcangoláson, hogy energiáinkat a megfelelő táplálkozási szokások és fizikai aktivitás kialakítására fordíthassuk. Figyeljük vércukorszintünk alakulását, keressük az okát, ha magas!

Legyen családi ügy!

Nem csak a várandós feladata kialakítani új szokásokat, a család minden tagja támogathatja őt, például azzal, hogy több, a várandós számára javasolt ételt fogyasztanak, segíthetnek megtervezni a menüt. A mozgást is lehet közös séta keretében családi programként végezni. A menütervezés az egyik legfontosabb tényező, amivel a terhességi cukorbetegséget kontrollálhatjuk. Az előre tervezés segít olyan fogások összeállításában, amelyek nem emelik a vércukorszintet, segíti a vásárlást. Mindig legyen otthon diabéteszbarát alapanyag és rágcsálnivaló!

Napi 10 000 lépés

Ez nem az az időszak, amikor elkezdhetjük a CrossFit-edzést, inkább olyan mozgást válasszunk, ami nem túl megerőltető számunkra! Kiváló például lépésszámlálóval követni, mennyit sétálunk egy nap. A célunk 10 000 lépés legyen, vagy legalább harmadával több a szokásosnál. Már az is sokat számít, ha messzebb parkolunk az úticélunktól.

Izmaink veszik fel a legtöbb inzulint, ezért szükséges minél többet mozognunk. A testmozgás csökkenti a vércukorszintet, és a rendszeres mozgás a császármetszés kockázatát is csökkenti.

Keressünk támogatóhálózatokat!

Keressünk különböző támogatócsoportokat, akár a közeli cukorbeteg-egyesület segítségével, akár a közösségi média különböző felületein. A Facebookon például csatlakozhatunk a Terhességi Cukorbetegség nevű csoporthoz, de számos cukorbetegdiétával kapcsolatos csoportot is találhatunk.

A szülés után se feledkezzünk meg egészségünkről!

A gesztációs diabétesz a 2-es típusú diabétesz későbbi kialakulásának legnagyobb rizikófaktora, ezért javasolt az új étkezési szokások és a rendszeres testmozgás folytatása a várandósság után is.

Jelentkezzen a 6 hetes nőgyógyászati ellenőrzésen!

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com