Az összes magyarországi Covid-vakcina felhasználhatósága augusztus végén lejárt

0

„A hazánkban jelenleg elérhető Covid-vakcinák felhasználhatósága augusztus végén lejárt” – erősítette meg a Telex kérdésére a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Magyarul jelenleg senki nem tud Covid-vakcinát kérni Magyarországon. Az NNGYK válasza szerint már dolgoznak az újabb adagok beszerzésén, és ezek a legfrissebb változatból fognak érkezni, de azt nem árulták el, hogy mikor és mennyi.

Az NNGYK a lapnak elmondta, hogy már dolgoznak az újabb adagok beszerzésén, és ezek a legfrissebb változatból fognak érkezni, de azt nem árulták el, hogy mikor és mennyi. A Covid-vakcinák esetében mostanra az influenzaoltáséhoz hasonló gyakorlat alakult ki: minden évben az épp leginkább terjedő variánshoz igazítják az oltóanyagot, hogy az minél erősebb és naprakészebb védelmet biztosítson. Tavaly a Moderna Spikevax nevű vakcinájának akkori legfrissebb típusa, az XBB.1.5 variánshoz igazított változat érkezett Magyarországra, amelyet az év szeptemberében engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve hivatalosan az EMA javaslatára az Európai Bizottság. Idén már újabb variánsok dominálnak, így az egészségügyi hatóságok előírása szerint a gyártók is újabb vakcinaváltozatokat fejlesztettek.

„A WHO ajánlásával összhangban az új összetételű, erre a szezonra készült JN.1 vonalba tartozó SARS-CoV-2 variánsok ellen védelmet nyújtó vakcina beszerzése folyamatban van” – írta az NNGYK. Ezek engedélyezése az Európai Unióban még folyamatban van. Az Egyesült Államokban már három frissített vakcina is engedélyt kapott: augusztus 22-én a Pfizer–BioNTech és a Moderna mRNS-alapú oltása, augusztus 30-án pedig a Novavax fehérjealegység-alapú vakcinája. Ez utóbbi a JN.1 variánsra épül, az első kettő azonban egy még újabbra, a KP.2-re.

Júliusban az EMA is megvizsgálta, hogy érdemes-e a KP.2-re változtatnia a gyártóknak szóló ajánlását, de arra jutott, hogy nem indokolt változtatnia a korábbi ajánlásán, mert míg a tavalyi vakcina alapján adó XBB.1.5 és a JN.1 több mint harminc mutációjában különbözik egymástól, a JN.1 és a KP.2 között sokkal kisebb, mindössze hárommutációnyi a különbség, így egy JN.1-re hangolt vakcina annak utódaival szemben is kellőképpen eredményes lesz. Ezért Európában – ahogy erre az NNGYK válasza is utalt – a JN.1-hez adaptált vakcinák engedélyezése várható.

Azért csak várható, mert ez egyelőre egyik gyártó esetében sem történt meg: a jelenleg engedéllyel rendelkező vakcinák legutóbbi jóváhagyott változata a tavalyi XBB.1.5-ös. Az újabb engedélyek kiadása azonban minden bizonnyal rövid időn belül megtörténik. Az EMA illetékes szakbizottsága már június végén pozitív véleményt adott ki a JN.1-es Pfizer–BioNTech-vakcináról, és szintén június végén a Novavax is beadta már a maga engedélykérelmét.

Teljes tartalom

Forrás: Telex 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com