A só fontos, de veszélyes is lehet

0

A só, más néven nátrium-klorid, alapvető fontosságú az emberi táplálkozásban. Bár szükséges az egészség fenntartásához, túlzott fogyasztása komoly egészségügyi problémákat okozhat – írja a Magyar Kardiológusok Társasága. 

Miért fontos a só?

A sóban található nátrium és klorid ionok nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Segítenek fenntartani az elektrolit-egyensúlyt, amely elengedhetetlen az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez. Emellett részt vesznek az idegsejtek működésében, és fontos szerepet játszanak a gyomorsav termelésében, ami segíti az emésztést. A só ízfokozóként is jelentős, javítja az ételek ízét, és fontos a tartósításban is.

A túlzott sófogyasztás veszélyei

Hazánkban a magas vérnyomás komoly probléma, és a túlzott sófogyasztás az egyik legnagyobb kockázati tényezője. Magyarországon a 30-79 éves lakosság közel fele, a férfiak 56%-a, a nők 41%-a szenved magas vérnyomásban. A sófogyasztás csökkentése bizonyítottan hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Hogyan csökkenthetjük a sófogyasztást?

Az egészséges táplálkozás sóbevitelének napi maximum 5 grammnak kell lennie, ami nagyjából egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Az étrendünkben található só mennyiségét csökkenthetjük például azzal, hogy kevesebb sóval főzünk, és több friss vagy szárított fűszert használunk az ételek ízesítéséhez. Fontos, hogy tudatosan válasszuk meg a bolti termékeket is, figyelve azok nátriumtartalmát, és lehetőleg kerüljük a magas sótartalmú készételeket és snackeket.

A helyes sóbevitel fontossága

A sóbevitel helyes szabályozása fontos az egészség megőrzéséhez. Fontos, hogy figyelj arra, mennyi sót fogyasztasz: túl sok belőle felnyomhatja a vérnyomást, de a megfelelő mennyiség segít, hogy az idegeid és az izmaid a legjobban működjenek.

Forrás: MKT

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com