A mediterrán étrend egy nők körében végzett kutatás adatai szerint jelentősen csökkentette a halálozás kockázatát, írja a HVG.
A kutatók 25 éven át követték 25 315 nő egészségi mutatóit. Így derült ki, hogy azon hölgyek, akik étkezési szokásai megegyeztek a mediterrán étrenddel, 23 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból a vizsgálati időszakban – szemben azokkal, akik nem ezt az étrendet követték. A lap szerint ez már önmagában is látványos eredmény, de a Harvard Medical Schoolhoz tartozó Brigham and Women’s Hospital kutatócsoportja azt is megállapította, milyen biológiai változások állnak ennek hátterében.
A szakemberek több biomarkert is vizsgáltak és megállapították, hogy a mediterrán étrend fő előnyei a szervezet anyagcsere- és gyulladásos folyamataiban rejlenek – ezek segítik a testi funkciók normál működését. Szintén pozitív változások voltak megfigyelhetők a mediterrán étrendet követő egyének vérnyomását és inzulinrezisztenciáját illetően is – a Science Alert összegzése szerint ezek együttesen járulhatnak hozzá a korai halálozás kockázatának csökkentéséhez.
Forrás: HVG