A mediterrán étrend 23%-kal csökkentheti a halál kockázatát

0

A mediterrán étrend egy nők körében végzett kutatás adatai szerint jelentősen csökkentette a halálozás kockázatát, írja a HVG.

A mediterrán étrendről már több ízben kimondták, hogy jót tesz az egészségnek – nemrég kiderült például, hogy a kognitív hanyatlás is kisebb eséllyel alakul ki azok körében, akik ehhez tartják magukat. Egy új tanulmány eredményei most arra is rávilágítottak, hogy 23 százalékkal csökkenhet azon nők halálozási mutatója, akik tartják magukat a mediterrán étrendhez. A kapcsolódó publikáció a napokban jelent meg a JAMA Network Open folyóiratban.

A kutatók 25 éven át követték 25 315 nő egészségi mutatóit. Így derült ki, hogy azon hölgyek, akik étkezési szokásai megegyeztek a mediterrán étrenddel, 23 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból a vizsgálati időszakban – szemben azokkal, akik nem ezt az étrendet követték. A lap szerint ez már önmagában is látványos eredmény, de a Harvard Medical Schoolhoz tartozó Brigham and Women’s Hospital kutatócsoportja azt is megállapította, milyen biológiai változások állnak ennek hátterében.

A szakemberek több biomarkert is vizsgáltak és megállapították, hogy a mediterrán étrend fő előnyei a szervezet anyagcsere- és gyulladásos folyamataiban rejlenek – ezek segítik a testi funkciók normál működését. Szintén pozitív változások voltak megfigyelhetők a mediterrán étrendet követő egyének vérnyomását és inzulinrezisztenciáját illetően is – a Science Alert összegzése szerint ezek együttesen járulhatnak hozzá a korai halálozás kockázatának csökkentéséhez.

Teljes tartalom

Forrás: HVG

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com