Cukorbetegként mit együnk a strandon?

0

A cukorbetegség és az ahhoz kapcsolódó diéta nem megy szabadságra, akkor is be kell tartanunk az étkezési ritmusunkat, illetve a diétánk alapelveit, ha házon kívül étkezünk. Ez nagy odafigyelést, tudatosságot igényel.

Szerző: Zalai Noémidietetikus, a CEOSZ DiabPONT Továbbképző program szakértője

Ha megnézzük egy balatoni strand kínálatát, láthatjuk, hogy vannak olyan ételek, amelyekből tudunk választani, már nemcsak a lángos és a palacsinta elérhető. Mit találunk?

Mindig együnk mellé salátát!

A falafel húsmentes étel, csicseriborsó-lisztből készül, általában egy darab kis falafel golyó 4 gramm szénhidrátot tartalmaz. Jó választás a roston sült csirke sült krumplival vagy salátával, hiszen csak a burgonya szénhidráttartalmával kell számolnunk. Egy kis adag burgonya körülbelül 40 gramm szénhidrátot tartalmaz. A rostonsült tarja vagy a ropogós csirkeszárny szintén jó választás lehet. Fontos, hogy salátát mindig kérjünk hozzájuk!

A rántott csirkemell sült krumplival vagy salátával már kevésbé megfelelő, hiszen a panír miatt a csirkemellnek is lesz szénhidráttartalma, átlagosan 12–14 grammal számolhatunk, s ehhez jön még a ­burgonya.

Szinte mindenütt lehet kapni görög salátát, ami ideális opció, hiszen ezt bármilyen ételhez tudjuk társítani, miközben a szénhidráttartalmával gyakorlatilag nem kell számolnunk.

Grillsajt és sült kolbász

Lehet kapni grillsajtot is sült krumplival és salátával. Itt is a burgonya szénhidráttartalmával kell számolnunk, ugyanakkor a grillsajtok zsírdúsak, tehát ha a kalóriára is odafigyelünk, a grillsajt nem a legjobb választás.

A rántott sajton a panír vastagabb, mint a húsokon, hogy az olvadt sajt ne folyjon ki, ezért minimum 10–15 grammnyi szénhidráttal kell számolnunk egy szelet sajt esetében.

Több helyen árulnak sült kolbászt kenyérrel. Ennek szénhidráttartalma természetesen a kenyér méretétől, vastagságától függ. Javaslom, hogy savanyúságot mindenképpen együnk hozzá.

Ajánlott ételek

A gyrostál nagyon jó lehetőség: hús, saláta és sültkrumpli. A krumpli adagján tudunk változtatni, és aszerint, hogy a diétánkba mennyi szénhidrát fér, egy gyrostálat nyugodtan el tudunk fogyasztani.

Tipikus balatoni étel a hekk. Ha nem esszük meg a panírozott részét, csak a hekk húsát, akkor nem is kell szénhidráttartalommal számolnunk, nyugodtan fogyaszthatunk hozzá kenyeret, savanyúságot és jó kis ebédünk lesz.

Ne ezt válasszuk!

A büfékben kínálnak olaszos tésztákat is, például bolognai spagettit. A tészta mennyiségétől függ a szénhidráttartalom. Általában sok tésztát tesznek a tányérra, ezért ha lehet, ne ezt válasszuk!

A hot dognál változó a kifli mérete, általában 20–25 grammnyi szénhidráttal számolhatunk. Ez még belefér az ebédbe, de a hot dog kiflik fehér lisztből készülnek. A hamburger magas szénhidráttartalmú étel, körülbelül 50 grammal számolhatunk.

A lángos, a palacsinta is fehér lisztből készülnek, a lángosnál a zsírtartalom is nagyon magas. Körülbelül 25–30 gramm szénhidráttal kell számolnunk. Egy palacsintában 10 gramm szénhidrát lehet, de hozzáadódik a töltelék – lekvár, túró, kakaó – szénhidráttartalma. Így már nem éri meg ezt enni.

Mit igyunk?

A legjobb természetesen az ásványvíz, kerüljük a cukrozott szénsavas üdítőket, gyümölcsleveket! A sört megkívánjuk a nagy melegben. Nem tilos, de tudni kell, hogy fél liter világos sörnek 12,5 gramm körül van a szénhidráttartalma, márkától függően, fél liter barna sörben viszont 17 gramm szénhidrát van. Az alkoholmentes söröknek sokkal magasabb a szénhidráttartalma, fél literben majdnem 30 gramm. Semmi esetre se felejtsük el az italt beleszámolni a fogyasztásunkba!

Fagylalt

Ha strand, akkor fagyi. Nem kell lemondani róla cukorbetegként sem, de nagy odafigyelést igényel, hogy milyen fajtát választunk, mennyit és mikor fogyasztjuk. A fagylalt tejből, tejszínből, illetve cukorból vagy glükóz-fruktóz szirupból, aromából állhat, valamint színezékekből, gyümölcssűrítményből.

A kézműves fagylaltok a legjobb minőségűek, általában valódi gyümölcsökből, valódi csokoládéból készítik, ezért is drágábbak. A fagylaltporokból készült fagylaltnak nem olyan jó a minősége, az összetétele is más. Egy gombóc fagylalt általában 4 deka és 10–12 gramm szénhidrátot tartalmaz. A tölcsért is vegyük figyelembe, az még körülbelül 4 gramm. Ha pohárban, tálkában kérjük a fagyit, akkor ez utóbbival nem kell számolnunk.

A kézműves fagylaltoknak a tejszín miatt nagyobb a zsírtartalmuk, a magas zsírtartalom miatt pedig lassabb a felszívódásuk, mint a jégkása jellegű, gyümölcspüréből készülteknek. Emiatt azt javaslom, inkább tejszínes fagylaltot válasszanak.

Sok helyen lehet kapni cukormentes fagylaltokat, bár egy átlagos strandon ez nem jellemző. Ha mégis, feltétlenül kérdezzük meg, milyen édesítőszerrel készítették, mert sok helyen fruktózt használnak. Az édesítőszeres fagylaltnak kisebb a szénhidráttartalma, de ezek közül is inkább a tejszíneset válasszuk!

Vésztartalék otthonról

Mit érdemes magunkkal vinnünk? Érdemes néhány szelet teljes kiőrlésű kenyeret magunkkal vinni. A nagy melegben sem lesz semmi baja, és ha mondjuk hekket választunk, tudunk a saját kenyerünkből enni hozzá.

Mindenképpen legyen nálunk víz! Hiába tudunk vásárolni a strandon, a biztonság kedvéért mindig vigyünk magunkkal legalább egy palackkal.

Legyen nálunk korpás keksz kisétkezéshez, vagy ha megéhezünk, pár falatot tudjunk enni. Lehetnek nálunk gyümölcsök is megtisztítva, felkockázva, olyanok, amelyek jól bírják a nagy meleget, például alma, sárgabarack, őszibarack, szeder. Ha van hűtőtáskánk, ideális ezeket a gyümölcsöket abban tárolni.

Legyen nálunk megtisztított, felszeletelt zöldségféle, uborka, paprika. A paradicsom nem biztos, hogy kívánatos marad a nap végére. De vihetünk magunkkal salátalevelet, zellerszárat, ezekkel ki tudjuk egészíteni a strandon vásárolható ebédet, és egészségesebb variációt tudunk összeállítani magunknak. Olajos magokat is vihetünk egy kis dobozban, mandulát, diót.

Mire figyeljünk a strandon?

Figyeljünk a rendszeres folyadékbevitelre, vigyünk magunkkal az előbb felsorolt élelmiszerek közül valamiféle rágcsálnivalót vésztartaléknak és azért, hogy tudjuk tartani a saját étkezési ritmusunkat.

A nagy melegben ingadozhat a vércukorszintünk, ezért nagyon fontos, hogy többször mérjünk! Ha hajlamosak vagyunk a hipoglikémiára, legyen nálunk szőlőcukor, illetve valamilyen kis dobozos gyümölcslé. Mivel a strandon valószínűleg a megszokottnál többet mozgunk, étkezést semmiképpen ne hagyjunk ki!

Forrás: Diabetes Magazin 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com