A nem sportolás legalább olyan káros, mint a súlyos elhízás

0

A rendszeresen sportoló túlsúlyos résztvevők eredményei hasonlóak a normál súlyú, ugyanannyit sportoló emberekéhez. Más szavakkal, a rendszeres mozgás ellensúlyozta a túlsúly szívre gyakorolt negatív hatásait – írja a Magyar Kardiológusok Társasága. 

„A sport az egyik leghatásosabb módja a szív egészségének megőrzésére” – olvasható a European Journal of Preventive Cardiology folyóiratban. Holland kutatók 5344 középkorú és idősebb rotterdami lakos sportolási szokásait és testtömeg-indexét vizsgálták, valamint a szívbetegségek és stroke arányait az elmúlt 15 évben.

Az eredmények alátámasztották az orvosok régóta ismert véleményét, miszerint a túlsúly növeli a szívproblémák kockázatát. A túlsúlyos csoport tagjai között több szívproblémát tapasztaltak a felmérés ideje alatt. Azonban a rendszeresen sportoló túlsúlyos résztvevők eredményei hasonlóak voltak a normál súlyú, ugyanannyit sportoló emberekéhez. Más szavakkal, a rendszeres mozgás ellensúlyozta a túlsúly szívre gyakorolt negatív hatásait.

Kutatásaink rámutattak, hogy az inaktivitás és túlsúly nagy veszélybe sodorja az emberek szívét”

– mondta például Klodian Dhana docens, a Rush University Medical Center belgyógyászati tanszékéről.

Nem teljesen világos, hogy ezek az adatok mennyire pontosak a világ más részein, mivel Rotterdamban már egy kis mennyiségű mozgás is legalább két óra közepes intenzitású tevékenységet jelent, ami alapvető a legtöbb ember számára. A „sokat mozgó” kategóriába tartozók körülbelül négy órát mozognak (például biciklizés munkába és vissza, esti futás).

Ezek az eredmények azonban mégis fontosak, és erősen bizonyítják, hogy a mozgás jelentős szerepet játszik a szívbetegségek megelőzésében. A túlsúlyos emberek továbbra is veszélyben vannak, de a sporttal csökkenthetők a negatív hatások. Mivel idősebb emberek is részt vettek a felmérésben, kiderült, hogy soha nem késő elkezdeni rendszeresen mozogni. „Az embereknek hinniük kell abban, hogy a mozgás szívre gyakorolt pozitív hatásait soha nem késő kihasználni” – mondja Dhana.

Forrás: MKT

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com