A fogyás csökkenti a daganatos betegség kockázatát

0

Százezer elhízott beteg adatai alapján a fogyás egyértelműen mérsékli a daganatos betegségek rizikóját – számol be az Orvostovábbképző Szemle Online. 

Diabetes folyóiratban június 21-én jelent meg a Cleveland Clinic kutatóinak cikke, amelynek eredményeit az Orlandóban (USA, Florida) megrendezett American Diabetes Association éves konferenciáján is bemutattak. A vizsgálat eredményei szerint kórosan elhízott (obezitásban szenvedő) betegek esetében a fogyás protektív hatásúnak bizonyult az elhízással összefüggően megjelenő rákos megbetegedésekkel szemben. Ez az eredmény azért fontos, mert jelenlegi ismereteink szerint az elhízás legalább 13 ráktípus nagyobb kockázatával hozható összefüggésbe. Ez nagyrészt az olyan hormonok, mint az ösztrogén és az inzulin megemelkedett, tartósan magas szintjének köszönhető.

A tanulmány eredményei azért reményt keltőek, mert azt mutatják, hogy a felesleges kilók leadása javíthatja az esélyeket a rákos megbetegedések, köztük az emlő-, a vese-, a petefészek-, a máj- és a hasnyálmirigyrák kialakulásának megelőzésére.

“A tanulmány eredményei megerősítik, hogy mennyire fontos az elhízást krónikus betegségként kezelni” – nyilatkozta Dr. Kenda Alkwatli, a cikk első szerzője. “Reméljük, hogy ezek az eredmények segítenek jobban megérteni, hogyan használható a testsúlycsökkentés a komorbiditások, köztük a rák kockázatának kezelésére az elhízott betegek körében.”

A vizsgálatok eredményei azonban további újdonságokat is tartogattak: az adatok szerint ugyanis a fogyás 16 más, eddig az elhízással összefüggésbe nem hozott rákos megbetegedés esetében is csökkentette a rizikót, többek között melanoma, valamint a bőr, a tüdő, a nemi szervek, a szem, az agy és az emésztőszervek daganatos betegségei esetében –írja a lap.

Forrás: otszonline.hu  

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com