Kneipp és a balneoterápia

0

Sebastian Kneipp (1821. május 17., Stephansried, Ottobeuren ­ 1897. június 17., Bad Wörishofen) – német, „svábföldi” katolikus pap, aki lelkipásztori hivatását természetgyógyászati tevékenységgel egészítette ki. Világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki, amit ma is Kneipp­kúrának neveznek. Gyógyító tevékenységének is köszönhető, hogy új lendületet kapott a természetgyógyászat. 

Szerző: Prof. Szabó László Gy. emeritus professzor

A Kneipp által lefektetett alapok napjainkban nem vesztettek jelentőségükből. Magyarország Németországhoz és Ausztriához hasonlóan bővelkedik ásványvíz­forrásokban, gyógyfürdőkben. Gyógynövényeink hatása még jobban kiaknázható, ha külsőleges alkalmazásukösszekötődik a fürdőkúrával. Néhány kádfürdőhöz, lábfürdőhöz, ülőfürdőhöz alkalmazható tea vagy teakeverék forgalmazását tervezi aMecsektea Kft. (KneippMecsektea, új), de ezek egyénileg is összeállíthatók:

Célszerű 5­ször 20 g vagy 1­szer 100 g szálas drog előkészítése.

A forró vízzel leöntött drogkeverék adja az áztatóvizet. Tisztája, szűrten vagy ülepítve kádfürdőhöz is alkalmazható. Előny: a vizes kivonat nem tartalmaz detergenseket és konzerválószereket, kizárólag növényekből származnak a hatásért felelős vegyületek.

Az alkalmazó kényelmét szolgálja, ha filterminőségű zacskókban van csomagolva a növényi keverék, így nem kell a szűréssel bajlódni, csak bele kell helyezni az „óriásfiltert” a meleg áztató­ vagy fürdővízbe.

Népbetegségek esetén alkalmazható teafélék:

üdítő, relaxáló:

rozmaringos fürdő: rozmaringlevél 100%­os rozmaringos­széna fürdő: rozmaringlevél 70%, zabfű 20%, lucernalevél 10%

nyugtató, relaxáló:

levendulás zabfű fürdő: 80% levendulavirág, 20% zabfű

lábgomba elleni lábfürdő: fűzfa leveles hajtásvég (Salicis cortex és Salicis folium) 80%, muskotályzsálya levél 20%

lábszárfekély kezelésére alkalmas lábfürdő: fűzfalevél (leveles hajtásvég) 70%, cickafarkfű 15%, körömvirág 15%

aranyérbántalmakra alkalmas ülőfürdő: fűzfalevél 50%, kamillavirág 15%, cickafarkfű 15%, tölgyfakéreg 10%, körömvirág 10%

Forrás: Farmakognóziai Hírek – XIX. évf. 69. szám

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com