A xilit növelheti a szívroham, a stroke és más szív- és érrendszeri események kockázatát

0

A szakértők szeretnék felhívni a figyelmet a mesterséges édesítőszerek fogyasztásával kapcsolatban felmerülő számos egészségügyi problémára – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

A xilit a természetben kis mennyiségben fordul elő rostos gyümölcsökben és zöldségekben, kukoricacsutkában, fákban és az emberi szervezetben. Cukorhelyettesítőként használják, mert íze a cukoréhoz hasonló, de kevesebb kalóriát tartalmaz, és glikémiás indexsze is alacsony. A cukoralkoholok közé tartozómesterséges édesítőszer, a xilitol számos termék cukorhelyettesítő adalékanyaga, alkalmazzák a cukormentes cukorkáktól kezdve a rágógumikon át a fogkrémekig.

A Cleveland Clinic kutatói számoltak be arról az European Heart Journal című szaklapban megjelent tanulmányukban, hogy a keringésben lévő magas xilitszint növelheti a szívroham, a stroke és más szív- és érrendszeri események kockázatát. Megállapításukat egy nagyszabású betegelemzés, egy klinikai intervenciós vizsgálat és preklinikai kutatási modellek adatainak elemzésére alapozták. A Cleveland Clinic csapata tavaly hasonló kapcsolatot talált egy másik cukoralkohol, az eritritol és a szív- és érrendszeri kockázat között. Bár a  keto- vagy cukormentes termékekben az Egyesült Államokban a xilit nem olyan gyakori, mint az eritritol más országok igen széles körben használják.

A kutatók több mint 3000, az Egyesült Államokban és Európában élő alany elemzésében arról számoltak be, hogy a keringő xilit magas szintje összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri események hároméves kockázatának emelkedésével. Azoknak az alanyoknak a harmadánál, akiknek a plazmájában a legmagasabb volt a xilit mennyisége, nagyobb valószínűséggel fordult elő szív- és érrendszeri esemény – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com