A biztonságos gyógyszeralkalmazásért

0

Az orvosi vagy gyógyszerészi utasítások és javaslatok követése nem mindig egyszerű, de fontos tudnia, hogy a gyógyszerszedésben a betegtájékoztatótól való eltérésnek, a helytelen alkalmazásnak is vannak kockázatai. Sőt, ez utóbbi esetben a szakemberek tudása sem segíthet, hiszen a gyógyszerek helytelen alkalmazása csökkenti a gyógyító terápia hatékonyságát és megnehezíti a további terápiák meghatározását – írja a Diabetes Magazin. 

Ha egy gyógyszer a helytelen alkalmazás miatt nem hat, a panaszok enyhítésére orvosa vagy gyógyszerésze egy újabb terméket írhat fel vagy javasolhat, ugyanakkor mindamellett, hogy ez újabb kiadást jelent az ön számára, előfordulhat, hogy az új készítmény feleslegesen terheli szervezetét.

Vannak olyan készítmények, amelyeket folyamatosan kell szedni, és vannak, amelyeket időszakosan, de mindig a meghatározott mennyiségben! Ma már számos olyan módszer létezik, amely időben jelez, hogy mikor és milyen gyógyszert kell bevennie, ennek kiválasztásában gyógyszerésze is szívesen segít önnek. Ha utazni készül, akkor is feltétlenül vigye magával a szükséges gyógyszereit!

Ha valamilyen oknál fogva a gyógyszerszedésben mégis eltér az előírt javallattól, vagy egyszerűen csak elbizonytalanodik a betegtájékoztatóban olvasottak hatására, kérjük, ezt az információt ossza meg orvosával, gyógyszerészével! Ne feledje: a gyógyszerek helyes alkalmazásában gyógyszerésze tud szakszerű segítséget nyújtani!

Receptre kapta a gyógyszerét?

A receptre felírt gyógyszerekről először kezelőorvosával egyeztessen, azonban az alkalmazás módjáról mindig érdemes megkérdezni gyógyszerészét! Nem mindegy például, hogy a gyógyszert étkezés előtt vagy után veszi be, léteznek olyan tabletták, amelyeket nem szabad megfelezni, összetörni vagy egyes kapszulafajtákat nem ajánlott felnyitni. A gyógyszerek csak akkor hatékonyak, ha pontosan betartjuk az utasítást, ellenkező esetben előfordulhat, hogy hiába várjuk a hatást.

Forrás: Diabates Magazin

Gyógyszer recept nélkül?

Ha recept nélkül kapható gyógyszert szeretne vásárolni, a legmegfelelőbb hatóanyag és gyógyszerforma kiválasztásában gyógyszerésze segít önnek. Egyes hatóanyagokból léteznek gyorsabb vagy hosszabb hatást kifejtő gyógyszerformák, vagy olyanok, amelyek nem okoznak gyomorirritációt. Bátran kérdezzen gyógyszerészétől!

Mellékhatás

Előfordulhat, hogy a gyógyszer alkalmazása során mellékhatásokat tapasztal. Fontos, hogy ezt mindenképpen jelezze kezelőorvosának, illetve a gyógyszerésznek. Több megoldás is létezik, lehet, hogy a gyógyszere adagolásán kell módosítani, de az is lehet, hogy másik készítményt kap, ami nem okoz kellemetlen tüneteket. Lehetősége van a tapasztalt mellékhatások jelentésére is, kiemelten fontos ez a háromszöggel jelölt gyógyszerek esetén!

Gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatás

Nem kívánt kölcsönhatás felléphet az egymás mellett szedett gyógyszerek között, vagy akár a gyógyszerei mellett vásárolt étrend-kiegészítők együttes alkalmazásakor is. Kérjen tanácsot gyógyszerészétől!

Gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatás

Egyes gyógyszerek hatóanyagai nem kívánt, sőt időnként veszélyes kölcsönhatásba lépnek az elfogyasztott élelmiszerrel (leggyakrabban egyes zöldségek, gyümölcsök vagy az alkohol jelenthet problémát). Megelőzheti a kellemetlen tüneteket, ha tanácsot kér a gyógyszertárban.

Speciális gyógyszerformák

Az inhalátor, a gyógyszeres tapasz, az injekciós toll használata megfelelő tudást igényel. Sose szégyellje, ha nincs tisztában a használatával! Ha nem száz százalékig biztos, kérje meg gyógyszerészét, mutassa be lépésről lépésre, hogy hogyan kell alkalmazni a gyógyszereit.

Fel tudja sorolni gyógyszereit?

Gyakran előfordul, hogy még a minden nap használt és jól ismert készítmény nevét is elfelejti a beteg. Készítsen listát gyógyszereiről, sokat segít, ha a lista mellé írja, hogy melyik szer mire való, valamint a pontos alkalmazást is! Tüntesse fel ezen a listán az esetleges gyógyszerallergiáit is, és javasoljuk, hogy mindig legyen kéznél. Fontos, hogy ismerje gyógyszereit!

Tárolás

Általában szobahőmérsékleten (20–25 °C), párától, melegtől és fénytől védve tartsa gyógyszereit, hacsak nincs más utasítás (pl. hűtőben tárolandó)! A konyha, a spájz vagy a fürdőszoba nem a legmegfelelőbb hely a gyógyszerek tárolására. Célszerű minden gyógyszert egy helyen, eredeti csomagolásukban és gyermekektől elzárt helyen tartani.

Lejárt szavatosságú termékek

Soha ne vegye be a lejárt szavatosságú gyógyszerét! Minden gyógyszertárban van speciális gyűjtődoboz a lejárt szavatosságú vagy fel nem használt készítmények számára (fontos tudni, hogy a kiürült injekciós tűket nem lehet ezekbe a ládákba bedobni). Kérjük, használja ezt a lehetőséget bátran, hiszen a környezet szempontjából a legtöbb gyógyszer veszélyes hulladék.

Forrás: Diabetes Magazin

Forrás: Diabetes Magazin 2024/2.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com