10 tipp cukorbetegek számára az idei nyári hőség legyőzéséhez

0

A legtöbb ember számára a nyár olyan időszak, amelyre egész évben vár. Gyönyörű idő, hétvégi kiruccanások és gyakori kirándulások, strandolás, fürdőbe járás. És ami a legjobb az egészben, sok időt tölthet barátaival, családjával és szeretteivel mindazokért az egyedülálló varázslatos nyári emlékekért, amelyeket annyira ápolunk. Viszont cukorbetegek számára a nyár kihívásai felerősödnek. Ezek csökkentésére a Diabfórum magazin 10 pontban foglalta össze a diabéteszesek számára szánt nyári útmutatót.

1. Tervezzen előre

A cukorbetegek esetében a nyár egyik legnagyobb kihívása a vércukor szinten tartása. Ha egy jó, működőképes kezelési terve van, az szilárd alapot ad, amelyre egész nyáron építeni lehet. Ennek keretében nyaralásra, utazásra mindig minden gyógyszerét, köztük a hipoglikémia esetén adagolható glukagon injekciót vigye magával és fokozott gyakorisággal ellenőrizze vércukorszintjét.

2. Ügyeljen a száraz bőrre, és gyakran hidratáljon

A cukorbetegek esetében a szokásosnál fontosabb a bőr egészségének megőrzése – különösen a nyári hónapokban. A bőrszárazság sok cukorbeteg számára egész éves problémát jelent és a nyári hónapok melege és a napsütés súlyosbíthatja ezeket. Illatmentes hidratáló krém kéznél tartása elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőr ne száradjon ki. Naponta ellenőrizni szükséges a bőr épségét, minden sérülést gondosan kell kezelni. Ha nem tudja megoldani, mindenképpen kérjen tanácsot orvosától. Ez különösen érvényes a lábakra. Ha talpán, lábfején bőrpír, fertőzés jelenik meg, sürgős intézkedésre van szükség, hogy megakadályozzuk, hogy ezek a csontra átterjedjenek.

3. A leégés elkerülése

A megfelelő óvintézkedések a napsütéssel szemben magukban foglalják az árnyékolást, és amikor csak lehetséges, a déli napsütés kerülését, kalap és napszemüveg viselését. Ha hosszabb ideig kint vannak a napon, széles spektrumú fényvédő krémmel kell bekenni a napnak kitett testfelületet. A fényvédő sprék jobbak, mint a krémek. Érdemes még tudni, hogy a hő hatására a bőr erei kitágulnak és az inzulin gyorsabban szívódik fel, ami hipoglikémia fokozott veszélyével járhat.

4. Védje szemét a napsütéstől

Mindig legyen kéznél egy jó napszemüveg, különösen, ha már bármilyen problémája van a szemével. Amellett, hogy segít eligazodni a fényes nyári napokon, a napszemüveg csökkentheti az ultraibolya (UV) sugárzásnak való kitettséget, mivel a rendszeres UV-sugárzás a diabéteszes makula ödéma romlását okozhatja, ill. már fennálló retinopátia esetén növeli a makula ödéma kifejlődésének kockázatát. A polarizált napszemüveg nem véd az UV-sugárzástól, ezért olyan napszemüveget kell keresni, amely védelmet nyújt mind az UVA, mind az UVB sugárzással szemben.

5. Tegyen meg mindent a nap okozta véletlen égési sérülések gyógyításáért

Ha a bőr megsérül, a fertőzés kockázata lényegesen nagyobb, ezért különleges óvintézkedéseket kell tenni a további károsodások kockázatának csökkentése és a gyógyulás felgyorsítása érdekében. Fontos, hogy leégés esetén is hidratált maradjon a bőr. A leégett bőrre jégakkut vagy hideg borogatást célszerű helyezni a gyulladás gyorsabb csökkentése érdekében. Ilyenkor hasznos lehet nem szteroid gyulladáscsökkentő tabletta bevétele, vagy aloe vera gél használata. Szükség esetén tegyen kötést a leégett bőrre, óvja minden sérüléstől, hogy csökkenthesse a bakteriális fertőzés kockázatát. Egyidejűleg külön figyelmet kell fordítani a vércukor szinten tartására, mivel a gyulladás okozta fájdalom megemelheti a vércukrot.

6. Tartsa magát kellően hidratált állapotban

Kortól vagy edzettségi szinttől függetlenül a nyári hónapokban kerülni kell a túlmelegedést vagy a kiszáradást, különösen a cukorbetegeknek. Ugyanis, ha valaki súlyosan kiszárad, az inzulin nem fog megfelelően felszívódni és a vérnyomás is csökkenhet. Ezért naponta célszerű akár 3-4 liter vizet, cukormentes teát vagy üdítőt fogyasztani, viszont kerülni kell minden cukros italt és gyümölcslevet.
Melegben nagyobb a hipoglikémia kockázata, mivel a testnek több energiát kell felhasználnia ahhoz, hogy belső hőmérsékletet biztonságos tartományban tartsa. Ezért célszerű mindenhová magával vinni egy vizes palackot és abból rendszeresen kortyolgatni.

7. Ne töltsön túl sok időt a vízben

Míg a napi nedvesség jót tesz a bőrnek, a túl sok vízben (főleg egy klóros medencében) töltött idő viszont nem. A medencében tartózkodás után mindig le kell zuhanyozni. Ezt követően használjon hidratáló krémet. Viszont ügyeljen arra, hogy ne tegyen túl sok krémet a lábujjai közé vagy a bőrredőkbe, ahol már felhalmozódik a felesleges nedvesség. Ha ezeket a területeket túl nedvesen tartja, növelheti a gombás fertőzések kockázatát.

8. Fordítson különös figyelmet lábaira

Akár a pázsiton sétál, akár lábujjhegyen tipeg a forró homokon, vagy sziklákon túrázik egy hegyi ösvényen, a legfontosabb, hogy vigyázzon a lábaira. Soha nem szabad mezítláb járni. Jól illeszkedő cipőt viseljen és mindig zokniban járjon, nehogy kialakuljon bármilyen sérülés, vágás, dörzsölés, felhólyagzás. Bőrkeményedés esetén használjon legalább 10% ureát tartalmazó lábvédő krémet. Naponta ellenőrizze a lábujjak közét, hogy minden repedést, gombásodásra utaló jelet időben felfedezzen.

9. Ügyeljen a rovarcsípésekre, de a legkisebb bőrsérülésre is

Bármi legyen is a bőr sérülésének az oka, tartsa a bőrét a lehető legtisztábban, és kerülje a vakaródzást. Ugyanis a fertőzések általában nem magukból a sérülésekből származnak, hanem abból, hogy körmünkkel megsértjük a bőrt, vagy más módon gátoljuk a seb gyógyulását. Ezért a csípéseket, sérüléseket alaposan tisztítsa ki, fedje le steril kötéssel, akár egy sebtapasszal. Duzzanat, gyulladás esetén mielőbb forduljon orvoshoz.

10. Tartsa hűvösen az inzulint, a szenzort és a vércukormérő készülékét

Gépkocsiban ezeket soha ne nagyja a hátsó ülésen. Amikor az inzulint hőhatásnak teszik ki, hatásossága akár 20-50%-kal is csökkenhet. Ez egyaránt érvényes a penben és a pumpában lévő inzulinra. Emiatt mindenképpen javasolt az inzulin felmelegedését kivédő hűtőtasak beszerzése. A pumpát használóknak tanácsolható, hogy ha hosszabb ideig melegben tartózkodnak, a tartályban lévő inzulint naponta cseréljék. A nyári hónapokban célszerű a szenzorokat plusz ragasztóval lefedni, mivel az izzadás miatt könnyebben leesnek.

Tehát legyen szó az inzulin hidegen tartásáról, a leégés elkerüléséről, a bőrvédelemről, és a nyári hónapok egyéb különleges kihívásairól, a cukorbetegek is sikerrel vehetik fel a harcot mindezek ellen és megfelelő felkészültséggel élvezhetik a nyár minden szépségét és örömét.

Forrás: Diabfórum Magazin 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com