A rizikófaktorok megismerése mellett fontos az is, hogy tegyünk is a szívünk védelméért – akár egészségesek vagyunk, akár már van kezelendő kardiológiai problémánk! Az alábbi zöldségek, gyümölcsök és fűszerek semmiképp nem helyettesítik a kardiológust, vagy az általa felírt gyógyszereket, csupán jó tudni róluk, hogy miként hat a keringési rendszerre a fogyasztásuk – írja a Magyar Kardiológusok Társasága.
Sokan nem tudják, de a krónikus betegségeink akár 80 százalékát is képesek vagyunk befolyásolni (jó vagy rossz irányba) táplálkozásunkkal. Elsősorban a megelőzésben működik hatékonyan a jól összeállított étrend és a csökkentett sóbevitel. Ha olyan élelmiszereket válogatunk össze, melyek segítenek a normális testsúly elérésében és fenntartásában, ha olyan tápanyagokban bővelkednek ételeink, melyek nem okoznak azonnali és erős inzulinválaszt, viszont kímélik az emésztőrendszerünket, esetleg segítenek a koleszterinszint és a vérnyomás optimális szinten tartásában, akkor az idősödéssel egyre gyakrabban megjelenő krónikus betegségek kockázata nagy mértékben csökkenhet.
A mediterrán diétába illeszkedő magas zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a halak, sovány (fehér) húsok fogyasztása, a növényi olajok előnyben részesítése hasznos mindenki számára.
Nézzünk néhány kiemelkedőn szívbarát gyümölcsöt és zöldséget, és lássuk, miben nyújthat segítséget a fogyasztásuk!
- Kivi (csökkentheti a vér triglicerid szintjét),
- gránátalma (fokozhatja a vérkeringést és csökkentheti a szisztolés vérnyomást),
- erdei bogyós gyümölcsök (sok flavonoidot és anthocyanint tartalmaznak, amelyek kitágíthatják az ereket, és ez által csökkentik a vérnyomást),
- citrusfélék (magas flavonoid-tartalom és C-vitaminban is gazdagok),
- magvak (gazdagok rostban: a rostok egy részéből bélbaktériumaink rövid szénláncú zsírsavakat készítenek – propionsav, vajsav, – amelyek erőteljesen védik az erek falát és gátolják a koleszterin lerakódását; valamint olajuk omega-3 zsírsavakban, sőt még E-vitaminban is gazdag),
- spenót (gazdag kálium- és folsavforrás, így hatékonyan csökkentheti a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát is),
- galagonya (gazdag flavonoidokban, melyek védhetik a hajszálereket a káros szabad gyököktől, normalizálja a vérnyomást, csökkentheti a koleszterinszintet és a zsírlerakódást a májban, csökkentheti a szívritmuszavar, az érelmeszesedés, a vérrögök és a magas vérnyomás kialakulásának lehetőségét),
- fokhagyma gátolja a rossz koleszterin (LDL) kialakulását, és növeli a jó (HDL) koleszterinszintet, normalizálhatja a vérnyomást, és serkenti a vérkeringést),
- avokádó (emelheti a jó koleszterin, és csökkenti a rossz koleszterin szintjét),
- alma (a benne található pektin csökkentheti a táplálékkal bevitt koleszterint, valamint támogatja a szívműködést és csökkentheti a vérnyomást),
- articsóka (csökkentheti az LDL és a triglicerid szintjét, fokozhatja a zsíranyagcserét),
- banán (magas káliumtartalmának köszönheti vízhajtó és vérnyomáscsökkentő hatású, rengeteg A-, C- és B-vitamint is tartalmaz, jó érvédő és kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet),
- eper (nagy mennyiségű karotint, C-vitamint, folsavat, mangánt és káliumot tartalmaz, ezért védi az érfalat, vízhajtó és vérnyomáscsökkentő),
- karfiol (vízhajtó hatása lehet, csökkenti a vérnyomást és aktiválja az anyagcserét),
- zöldborsó (nagyon sok magnéziumot és nukleinsavat is tartalmaz a ballasztanyagokon kívül, ezért védi az ereket és a szívet),
- édesköménygumó (magas kálium-, ill. C-vitamintartalmának köszönhetően jó érvédő),
- káposzta (A-vitamin-tartalma még a brokkoliét is meghaladja, nagy adag gyökfogó B-, E- és C-vitamint is tartalmaz, így védi az érfalat. Rostjai csökkenthetik a vérzsírszintet),
- olívabogyó (egyszeresen telített zsírokat tartalmaz és magas a polifenoltartalma),
- kömény (egyeseknél csökkenti a szívbetegségekkel járó panaszokat),
- gyömbér (érvédő hatású, csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, mérsékelheti a szívinfarktust kiváltó vérrögképződést),
- gingko (magas flavonoid-tartalma miatt jó érvédő, szív- és agyi keringésjavító),
- kökény (fokozhatja a szívizom erejét, tágítja az ereket, és segíti a szívritmus szabályozását),
- shii take gomba(eritadenin-tartalma miatt csökkentheti a vér koleszterinszintjét, így szerepet kap a magas vérnyomás és az érelmeszesedés elleni küzdelemben),
- szőlő (jó flavonoid-, többek között quercitin- és resveratrol-forrás, így csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát azzal, hogy megakadályozza a vérrögök és a vérerek falán a lerakódások képződését, valamint megvédi az LDL-koleszterint a szabadgyökök károsító hatásától),
- cseresznye (antocianidok vagyis olyan növényi festékanyagok találhatóak benne, amelyek segítenek csökkenteni az LDL-koleszterin oxidációját, valamint megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását)
- szója (fitoösztrogén-, különösen genisztein- és daidzein-forrás: ezek a növényi ösztrogének segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket)
- paradicsom (kizárólagos likopinforrás: gátolja a káros LDL-koleszterin oxidációját, valamint érfalra történő lerakódását, így nehezíti az érelmeszesedést),
- bab (gazdag oldható rostforrás, csökkenti a vér koleszterinszintjét).
Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága