Jövő hónaptól az „emberre nézve potenciálisan rákkeltő anyagként” fogja feltüntetni a mesterséges édesítőszert az Egészségügyi Világszervezet – olvasható a Forbes cikkében.
Rákkeltő anyagnak nyilvánítja júliusban a világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerét a WHO – írja a Reuters, két meg nem nevezett forrásra hivatkozva.
Az aszpartámot használják többek között a
- diétás, cukormentes üdítőitalokban, például a zéró kólában,
- cukormentes rágógumikban,
- asztali édesítőszerekben,
- sportitalokban,
- gyümölcslevekben,
- fagylaltokban.
A hírügynökség forrásai szerint júliusban fogja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) az aszpartámot az „emberre nézve potenciálisan rákkeltő anyagként” feltüntetni.
Az IARC-határozat azonban nem veszi figyelembe, hogy egy adott termékből mennyit fogyaszthat egy személy biztonságosan. Ez az előírás a WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó külön szakértői bizottsága, a JECFA (a WHO és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága) állítja ki. A testület figyelembe veszi a nemzeti szabályozó hatóságoktól érkező megállapításokat is – írja a lap.
Forrás: Forbes