Szalmonella lehetséges jelenléte miatt kolbászokat hív vissza az Aldi

0

Szalmonella lehetséges jelenléte miatt az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. visszahívta a forgalomból a „Csemege páros kolbász, 250 g és Paprikás, csípős páros kolbász, 250 g” termékeket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). 

A visszahívás a Csemege páros kolbász, 250 g, (minőségmegőrzési idő: 09.06.2023., tételszám L: 38087) valamint a Paprikás, csípős páros kolbász, 250 g (minőségmegőrzési idő: 09.06.2023., tételszám: 39087) termékekre vonatkozik. Szállító a Tona Hungary Kft.

Az érintett termékek bármely Aldi üzletbe visszavihetők, a termékek árát blokk nélkül visszatérítik. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján és a boltokban kihelyezett plakátokon tájékoztatta vásárlóit.

Az intézkedéssel kapcsolatos további információk elérhetőek a Nébih honlapján a https://portal.nebih.gov.hu/termekvisszahivas oldalon.

A szalmonellózis, a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. Ezek a baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges. A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul. Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról. A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. A fertőzötteknél nem minden esetben lépnek fel panaszok. Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. Ha valaki beteg vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre.

Forrás: MTI, Nébih

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com